La Haia

Els Països Baixos rebutgen en referèndum l'acord d'associació d'Ucraïna amb la UE

La participació en el referèndum ha estat del 32,2%, un percentatge superior al 30%, el límit per considerar vàlida la consulta

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres s'ha fet un referèndum als Països Baixos sobre l'acord d'associació d'Ucraïna amb la Unió Europea. A les urnes, el 61% dels votants s'ha oposat a l'acord, davant del 38% que s'ha pronunciat a favor del tractat. La participació ha estat del 32,2%, un percentatge superior al 30%, el límit per considerar vàlida la consulta.

Un dels impulsors del referèndum, John Roos, de GeenPeil, ha dit que "la majoria està en contra de l'acord i això vol dir que Holanda s'hi oposa", encara que la participació estigui al voltants del 30%.

Ara, el qui té la patata calenta és el govern holandès de Mark Rutte. Tot i que el referèndum no és vinculant, políticament tindrà conseqüències. Haurà de reconsiderar un acord que el primer ministre va signar, i en un moment en què ostenta la presidència rotatòria de la Unió Europea. El qui en surt reforçat és el líder del partit d'extrema dreta i antimusulmà Geert Wilders. Assegura que és un "no" a l'elit europea i que suposa el principi del final de la Unió Europea.
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut