Barcelona

El 58,5% dels catalans es declaren insatisfets amb la situació política i econòmica

La població catalana està cada vegada més descontenta amb la situació política i econòmica i amb els partits en general. L'índex de satisfacció política del mes de novembre baixa molt tímidament respecte al mes d'octubre, però confirma la tendència descendent. La dada del novembre és també la segona més baixa des que es fa aquest índex. Només la supera la del mes de març del 2006, que és quan s'estava debatent l'Estatut al Congrés. Hi ha més insatisfets, però també més ganes d'anar a votar. A finals de novembre, havien augmentat notablement els enquestats que han decidit el seu vot i que aniran a votar: eren 7 de cada 10, mentre que a l'octubre eren 6 de cada 10.

Actualitzat

La crisi d'infraestructures ha disparat el grau d'insatisfacció política dels catalans fins al seu nivell més alt des que, el 2005, el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO) va començar a elaborar periòdicament l'Índex de Satisfacció Política a Catalunya. El sondeig, realitzat a partir de 2.200 entrevistes entre el 20 i el 30 de novembre del 2007, representa, segons el director del CEO, Gabriel Colomé, un "bon sismògraf" per captar l'"impacte" que han tingut qüestions com l'apagada massiva a Barcelona a l'inici de l'estiu, les contínues fallades en el servei de Rodalies de Renfe o els problemes en les obres de l'AVE a l'entrada de la capital catalana.

Tot això es tradueix en una espectacular caiguda de l'índex de satisfacció política conjuntural: el percentatge d'insatisfets passa del 50,8% a l'octubre de 2007 al 58,5% un mes més tard, xifra que representa el límit màxim assolit des del primer sondeig d'aquest tipus encarregat pel CEO, al juny del 2005. Pel que fa als satisfets, el percentatge ha caigut fins al 41,5%, després d'haver superat el 57% al mes de març de 2007.

Si es presta atenció al perfil polític de l'anomenat "català emprenyat", s'observa que el partit amb més percentatge de descontents és el PP, ja que un 58,4% dels seus votants es declaren insatisfets, seguits dels electors de CiU, amb un 44,1%. A continuació se situen els votants descontents d'ICV-EUiA, que en un mes han passat del 14,4% al 36,9%.

Colomé ha atribuït aquest creixement d'insatisfets entre l'electorat d'ICV-EUiA al fet que el sondeig va ser realitzat en la vigília de la manifestació de protesta a Barcelona per la situació de les infraestructures, l'1 de desembre, a la qual també es va sumar la formació ecosocialista.

En canvi, els votants del PSC són els que llancen un percentatge més alt de plenament satisfets, un 37,4%. D'altra banda, els votants del PP són els que es mostren més convençuts que aniran a votar a les eleccions generals de març -gairebé el 90%-, encara que la resta de partits també demostren tenir mobilitzat el seu electorat, ja que tots se situen per damunt del 80%.

Colomé ha explicat que a mesura que s'acosta la cita electoral es percep un augment de la mobilització de l'electorat, una dada que corrobora el sondeig del CEO, ja que set de cada deu entrevistats ja asseguren que tenen intenció d'anar a les urnes, una xifra superior al 64% de mobilitzats registrats a l'octubre de 2007. En concret, el 85% dels ciutadans que diu sentir-se satisfet amb la situació política assegura que anirà a votar, mentre que el 57,5% dels insatisfets també afirma que ho farà.

Anar al contingut