Washington

El 57% dels nord-americans desvinculen la matança de Tucson del clima polític

La majoria dels nord-americans rebutgen que la matança de Tucson estigui relacionada amb els excessos del discurs polític des de les recents eleccions legislatives, segons un sondeig telefònic difós per la cadena de televisió CBS. L'enquesta conclou, a partir d'una mostra de 673 adults de tot el país, que sis de cada deu nord-americans consideren que l'hostilitat del discurs polític "no té res a veure" amb el tiroteig que dissabte va costar la vida a sis persones i en va ferir 14 més. Entre elles, la congressista demòcrata Gabrielle Giffords, que, tot i seguir en estat crític, ja pot respirar autònomament.

Actualitzat
Des que Jared Loughner, de 22 anys, va obrir foc en un acte polític de la congressista demòcrata Gabrielle Giffords, alguns polítics i comunicadors nord-americans han vinculat el tiroteig amb l'agre i polaritzat debat ideològic que viu el país, una tesi que rebutgen el 57% dels nord-americans, segons els resultats del sondeig de la CBS.

El percentatge de ciutadans que desvinculen el tiroteig dels excessos en la retòrica política és més elevat entre els que es defineixen com a republicans i independents -el 69% i el 56%, respectivament-, mentre que entre els demòcrates el percentatge és del 49%.

Gabrielle Giffords ja respira autònomament

La congressista nord-americana Gabrielle Giffords, que va rebre un tret al cap, ja pot "respirar per si mateixa" i li han retirat part de la sedació, ha informat Michael Lemole, cap de Neurocirurgia del centre mèdic de Tucson on està hospitalitzada. Lemole, acompanyat pel cap dels serveis d'emergència del centre mèdic de la Universitat de Tucson, Peter Rhee, ha dit, però, que la pacient seguirà amb respiració assistida per evitar infeccions.

El doctor ha confirmat que la congressista, de 40 anys, havia intentat treure's el tub de respiració, un esforç que ha qualificat de positiu. "El fet que sigui capaç de percebre aquesta incomoditat i reaccionar significa que el seu cervell funciona a un major nivell", ha explicat el neurocirurgià. No obstant això, Lemole ha insistit que encara hi ha risc d'infecció i inflamació en el cervell.

El doctor ha afirmat que cal ser "extremadament pacient" davant el procés de recuperació de la congressista. "Hem d'adaptar el seu ritme de recuperació, dia a dia, setmana a setmana", ha dit el neurocirurgià, en recordar la gravetat de la ferida. Prèviament, Lemole havia declarat que el fet que l'estat de salut de Giffords no registrés "canvis" era un bon senyal.

En el comunicat mèdic diari, el doctor Rhee ha informat que continuen hospitalitzats pel tiroteig sis pacients: Giffords, en situació "crítica", tres de "greus" i dos més que estan sota control.
Anar al contingut