Barcelona

El 50% del professorat que treballa a les universitats catalanes està en situació precària

Aquest dilluns s'ha fet públic un estudi que parla sobre els sous dels professors universitaris a 28 països. Els nostres catedràtics estan en cinquena posició i els professor titulars i lectors en setena i novena. El problema està en la resta de docents, gairebé la meitat del total, que exigeixen sous dignes i places estables.

RedaccióActualitzat

Un estudi que s'ha presentat aquest dilluns defensa que els sous dels professors universitaris a Catalunya estan a un bon nivell comparats amb els d'altres països desenvolupats. Ara bé, això només val per al 50% del professors, els que tenen més bons contractes. L'altra meitat viuen una realitat molt diferent. Aquest dilluns han aprofitat per denunciar el que consideren "retribucions de misèria" i "una precarietat extrema". 

Un catedràtic guanya a Catalunya uns 6.500 euros bruts mensuals. En comparació amb 28 països, la gran majoria de l'OCDE, se situaria en cinquena posició. En altres categories, com la de professor lector, el sou brut mitjà és d'uns 3.300 euros, la novena posició en la mateixa escala internacional. Són dades presentades aquest dilluns per l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, tenint en compte les nòmines de tres universitats.

Aquestes xifres, però, deixen fora aproximadament la meitat dels docents i investigadors. Com els que tenen contractes d'associats o beques postdoctorals, que fan recerca i imparteixen classes. Malgrat estar treballant en les màximes institucions educatives, parlen de misèria i precarietat, tant pel sou com per la durada dels contractes.

Aquest col·lectiu manifesta que es troba en situació precària cobrant sous que van dels 300 euros per una jornada a temps parcial als 1.300 bruts per una de completa. La denúncia l'ha fet la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública durant un seminari on s'han analitzat els sous del personal que treballa a les universitats. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut