Vitòria

El 40% dels bascos suspèn Patxi López i el 71% desconfia del seu govern

La majoria de bascos suspenen la gestió de Patxi López, segons l'últim Euskobaròmetre, que s'ha publicat aquest divendres. Sis mesos després del canvi polític, un 40% dels ciutadans no aprova la gestió del nou lehendakari, el 23% li dóna suport i la resta es mostra indiferent. El 71% dels enquestats desconfia del govern socialista d'Euskadi i un 65% rebutja el pacte entre socialistes i populars. Pel que fa a ETA, la societat basca considera que la banda està més debilitada. La puntuació de Patxi López és d'un 3,7 sobre 10 i se situa com el cinquè polític més ben valorat.

Actualitzat
L'estudi sociològic Euskobaròmetre mostra que la majoria dels bascos són escèptics i pessimistes amb l'actuació de les institucions. De fet, per primera vegada cap institució no elles ha aconseguit aprovar, com tampoc ho ha aconseguit la classe política. Segons el director de l'enquesta, Francisco Llera, això demostra que hi ha un clar sentiment de fatiga institucional i que es reponsabilitza els polítics de la situació econòmica.

No només el govern de Patxi López ha rebut el cop de la desafecció política, sinó que també el govern de José Luis Rodríguez Zapatero ha agreujat el seu desgast al país Basc, on un 46% de ciutadans suspèn la seva gestió.

Rebuig majoritari a ETA

La societat basca ha reafirmat el seu rebuig majoritari a ETA, un 76%, i ha manifestat unitat per deslegitimar el recurs a la violència com a manera de defensar objectius polítics. Segons l'enquesta, només el 4% dels votants de l'esquerra abertzale segueix donant suport incondicionalment a la banda terrorista.

Els ciutadans s'han mostrat més optimistes que en períodes anteriors respecte al final del terrorisme, ja que perceben ETA "cada vegada més afeblida". Tot i això, la majoria dels bascos no veu "diferències significatives" entre l'eficàcia de la política antiterrorista de l'actual govern basc i l'anterior, al mateix temps que una "aclaparadora majoria" del 83% demana un acord de tots els partits democràtics bascos per lluitar contra ETA.

La meitat dels preguntats ha rebutjat les últimes actuacions judicials contra l'esquerra abertzale il·legalitzada i un 47% ha donat suport la participació del PNB en la manifestació de protesta contra la detenció dels dirigents radicals. No obstant això, la societat basca està dividida en valorar l'actuació de l'Ertzaintza davant la violència al carrer. Un 37% la jutja correcta, mentre que per a un 32% és massa severa i un 17% la veu ineficaç.

L'Euskobaròmetre evidencia que un 45% de la població considera "inacceptable l'exhibició pública de cartells i fotos d'homenatge a presos d'ETA" i d'aquesta manera "avala les mesures de prohibició i retirada adoptades pel Departament d'Interior", que dirigeix Rodolfo Ares.

Els bascos

Els bascos han dit sentir-se no nacionalistes en un 50%, enfront d'un 44% que es confessa nacionalista. Tres de cada quatre bascos asseguren que estan relativament satisfets amb l'Estatut de Gernika, i una minoria del 31% manté "desitjos d'independència".
Anar al contingut