El Nokia Morph, que l'empresa finlandesa ha presentat al Mobile World Congress. (Foto: Gizmos.es)
El Nokia Morph, que l'empresa finlandesa ha presentat al Mobile World Congress. (Foto: Gizmos.es)
Barcelona / Joan Raventós

El 2020 confondrem els mòbils amb braçalets

Com serà el futur? Aquesta ambiciosa pregunta s'ha formulat el tercer dia del Congrés Mundial de Mòbils de Barcelona i la resposta ha estat una pregunta honesta: "qui ho sap?!". Els ponents a la xerrada sobre com serà el món dels mòbils i, per extensió, com serà la societat l'any 2020 eren representants de diferents empreses del sector que s'han limitat a explicar en què estan treballant. Creuen en uns enginys que deixen les actuals i innovadores pantalles tàctils com una relíquia -com ara un Nokia que no es desa a la butxaca, sinó al canell-, però no s'atreveixen a dir amb certesa si les seves prediccions són ajustades o més aviat d'un futurisme digne de pel·lícula de ciència-ficció. En el món de la tecnologia, però, hi ha res impossible?

Actualitzat
Rich Green, representant de Nokia, ha presentat un telèfon –un aparell, més ben dit- que ha deixat el respectable amb la boca oberta. Molts s'han quedat fora i no han pogut veure la criatura que està gestant la firma finlandesa i d'altres ho hem hagut de fer des de terra, i és que l'expectació era màxima en aquesta sessió. Ningú n'ha sortit decebut després de veure el Morph, un aparell que no és més que una làmina fina, llarga i estreta que, per simplificar l'explicació de les prestacions es pot dir que fa de tot.

És un telèfon, naturalment, i també una càmera de fotos i de vídeo, i és una agenda i un punt de connexió a internet talment com ho són els actuals "smartphones" o telèfons intel·ligents. Però també és moltes més coses, i aquí ve quan el públic ha quedat bocabadat: és un transmissor d'olors i també és un braçalet a conjunt amb la bossa de mà o el xal. I no és, diu Green, un enginy d'un futurisme digne d'una pel·lícula de ciència-ficció, malgrat que la presentació del Nokia Morph ha estat a base de dibuixos animats, res de real de carn i ossos.

Les intencions dels finlandesos és treballar a fons en el camp de la nanotecnologia que permeti captar les partícules de l'aire i poder-les codificar per ser enviades i rebudes com a olors reals. Aquesta mateixa tecnologia proporciona eficiència tècnica en una superfície flexible, transparent i deformable perquè eruptin botons del no-res per facilitar la usabilitat per part del privilegiat que tingui un Morph a les mans. Tant privilegiat que no haurà d'estar pendent d'un cable que carregui la bateria perquè el Morph es carregarà amb energia solar.

I el braçalet, d'on surt? La noia dels dibuixos animats que tenia el Morph no s'ha guardat l'aparell a la butxaca després de potinejar-lo per al gaudi de l'espectador. Ha col·locat la làmina fina, llarga i estreta sobre el canell i l'ha recargolat com un braçalet que li ha quedat perfectament subjectat. El color de la seva bossa de mà l'ha aconseguit fent una fotografia prèvia de l'estampat, que ha utilitzat com a fons de pantalla de l'aparell-bracalet.

Baixant de la utopia

El danès Kristian Ulrich Larsen, d'IDKUL, ha proposat un futur més tangible ensenyant imatges reals del Flip Phone. Això és un aparell de material flexible que incorpora quatre pantalles rectangulars col·locades a la cara i al revers de cada una de les dues làmines unides per una frontissa.

Les pantalles poden actuar per separat o també de manera agermanada, de tal manera que podem posar el Flip Phone en forma de llibre i llegir com si ho fos realment, amb les dues pàgines encarades. O podem fer-li la volta 90 graus per simular una pantalla s'ordinador on visualitzar el web.

Funciona amb sistema operatiu Android, de Google, i malgrat la sofisticació de l'enginy no sembla que hagi de ser un aparell utòpic. Potser no trigarem gaire a tenir un smartphone com el Flip Phone.

Tocant de peus a terra

El cofundador de TAT, Hampus Jakobsson, ha advertit que els canvis tecnològics fins ara han estat molt ràpids i que es preveu que ho continuïn sent. Prova d'això són les joguines que ha presentat al MWC 2011 i que destaquen per les pantalles flexibles i extensibles, per la transformació d'elements tant domèstics com un mirall en pantalles d'ordinadors, per la utilització de la realitat augmentada en qualsevol espai. Tot plegat, un seguit de meravelles tecnològiques que han deixat encara més bocabadat un públic que en aquest món s'ho creu tot, o gairebé tot.

Però Jakobsson ha sabut meravellar amb la mateixa efectivitat el públic com també l'ha fet tocar de peus a terra. Després de preveure que, no el 2020, sinó potser el 2014, ja tindrem aparells com els que ha ensenyat i que són visibles en aquest vídeo, ha donat un clatellot al personal per despertar-lo:

"Què estem creant per als nostres fills?"

Ha preguntat per encadenar un seguit de qüesions morals de l'estil d'aquesta: "quants de vosaltres preferiu enviar un mail o un SMS abans de parlar directament amb algú?", o "heu pensat que si espereu que el mòbil us recordi tot el que heu de fer potser acabarem per no tenir memòria?". O "en què ens estem convertint si parlem amb aparells i no els uns amb els altres?". Són preguntes d'un treballador del futur que advoca perquè no perdem models del present. Diu que si no ens preguntem tot això avui, "la tecnologia serà com els greixos saturats el 2020". Jakobsson ha acabat amb un sarcàstic "recordeu que jo he estat el primer a avisar".
Anar al contingut