La rotació de la Terra no és estable i, a més, s'està alentint
La rotació de la Terra no és estable i, a més, s'està alentint

El 2016 dura un segon més

Cada cert temps, s'han d'afegir o eliminar un segon als nostres rellotges atòmics per ajustar-los a l'hora solar marcada per la rotació de la Terra i avui és el dia

RedaccióActualitzat

Aquest 2016 durarà un segon més.

Avui, últim dia de l'any, s'afegirà un segon extra a tots els rellotges del món a les 23 hores, 59 minuts i 59 segons del Temps Universal Coordinat (UTC), també conegut com a temps civil, la zona horària de referència que substitueix el GMT, el Temps Mitjà de Greenwich.

A Catalunya, que anem a l'hora UTC+1, el segon s'afegirà a la 1 de la matinada.

Històricament, l'hora està basada en la rotació mitjana de la Terra relativa als cossos celestes i el segon es va definir en aquest sistema de referència. Però la invenció dels rellotges atòmics va permetre definir una escala de temps molt més precisa i un segon que és independent de la rotació de la Terra.

El 1970 diversos acords internacionals van establir un procediment per mantenir una relació entre l'UTC i UT1, una mesura de l'angle de rotació de la Terra a l'espai.

El Servei Internacional de Sistemes de Referència i Rotació de la Terra (IERS), que és l'organització que monitoritza la diferència entre les dues escales de temps, decideix si s'han d'afegir o eliminar segons a l'UTC per mantenir una diferència menor als 0,9 segons entre els dos sistemes.

Per obtenir l'UTC, primer es genera una escala de temps secundària, el Temps Atòmic Internacional (TAI), que és l'UTC sense aquests segons extres, que s'anomenen intercalars. Quan es va constituir el sistema ,el 1972, es va determinar que la diferència entre TAI i UTC era de 10 segons.

Des del 1972 s'han afegit 26 segons addicionals. El més recent, el 30 de juny del 2015.

Després de sumar aquest segon extra al 2016, la diferència acumulada entre UTC i TAI serà de 37 segons.

 

Anar al contingut