Barcelona

El 18% dels universitaris deixen la carrera el primer curs

Segons la direcció general d'Universitats, com més fàcil és entrar en una carrera, més gent la deixa

RedaccióActualitzat

Pràcticament un de cada cinc estudiants que entren a la universitat abandonen durant el primer curs la carrera en què s'han matriculat. Són dades a les quals ha tingut accés Catalunya Informació. En el cas de les carreres d'arts i humanitats, el percentatge puja de mitjana al 24%. A Filologia Clàssica de la Universitat de Barcelona, per exemple, el percentatge d'abandonament al primer curs pot arribar al 50%, i a Història de la mateixa universitat, al 27%.

Gaspar Rosselló, vicerector de Política Acadèmica de la Universitat de Barcelona, exemplifica la situació: "Es dóna sobretot en estudiants que no tenien aquesta preferència prioritària. Si jo vull fer estudis anglesos i resulta que no hi he pogut entrar, optaré, per exemple, a Filologia, per dir alguna cosa. Però potser això no és el que m'agrada."

L'abandonament universitari està directament relacionat amb les notes de tall: com més fàcil és entrar a una carrera, més gent la deixa, com comenta Lluís Jofre, director general d'Universitats: "Amb notes d'entrada més baixes, u: moltes vegades no és la seva primera opció, dos: els seus coneixements són més justos i, per tant, les dificultats que poden experimentar són més intenses."

El 40% dels que abandonen els estudis el primer curs es matriculen en altres carreres, majoritàriament de la mateixa branca. Això és el que passa a moltes enginyeries, l'altre grup de carreres on l'abandonament és més alt. Antoni Ras és el vicerector de política universitària de la Universitat Politècnica: "El que passa és que entra un a enginyeria, que no és el que més li agrada. Potser vol fer aeronàutica, que és l'enginyeria que té notes de tall més altes, perquè té menys places. Vol fer això, no hi arriba i potser entra llavors a una enginyeria d'un altre àmbit que no li agrada tant."

En l'abandonament també hi pesa la dificultat de les carreres i els estudis que s'han fet abans d'anar a la universitat. L'abandonament és més alt entre els que provenen de formació professional que entre els que han fet el Batxillerat.

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut