Una dona condueix i parla amb el seu telèfon mòbil (Reuters)
Una dona condueix i parla amb el seu telèfon mòbil (Reuters)
Madrid

El 17% dels conductors admet que xateja amb el mòbil mentre condueix

Són dades d'una enquesta, que mostra que gairebé un 60% dels conductors utilitzen el mòbil per parlar, ja sigui amb o sense el mans lliures

RedaccióActualitzat

Un 17% dels conductors espanyols admet que xateja amb el seu telèfon intel·ligent mentre condueix, segons una enquesta feta pel RACE, BP i Castrol. Les dades de l'estudi també mostren que gairebé un 60% dels conductors utilitza el mòbil per parlar, ja sigui amb o sense el mans lliures. Les dades han estat obtingudes a 15 països europeus, incloent l'estat espanyol.

L'estudi ha revelat que a Espanya, igual que a altres països com Finlàndia, França, Itàlia, Suïssa, Luxemburg, Portugal, Holanda i la República Txeca, els ciutadans consideren que l'ús dels telèfons intel·ligents a la carretera és un problema "molt important" per a la seguretat viària. Per contra, a països com Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bòsnia, Hongria o Suècia, la rellevància és inferior i es tracta d'un problema "important".

Espanya és un dels països on està prohibit l'ús d'aparells de telefonia o qualsevol altre sistema de comunicació mentre s'està conduint. Això, però, no passa a Itàlia, Holanda, Suècia, Àustria, Bòsnia, Suïssa, Luxemburg i la República Txeca, on no hi ha una norma específica sobre l'ús de telèfons mòbils.

Respecte a l'import de les sancions a Europa, la mitjana és de 105 euros. Espanya és el segon país amb les sancions més elevades per utilitzar el telèfon mòbil amb 200 euros. Holanda és al capdavant de la llista amb multes de fins a 230 euros.

Davant de les dades que ha evidenciat aquest estudi, BP, RACE i Castrol -autors de l'informe- han posat en marxa una campanya a les xarxes socials anomenada #StopChatear i que es pot consultar al web del mateix nom. L'objectiu d'aquesta campanya, que té el suport de la DGT, és conscienciar la població dels riscos d'utilitzar el telèfon mòbil a la carretera.

Anar al contingut