Madrid

El 155 talla les ales a la Hisenda catalana: no podrà centralitzar els impostos estatals

La Generalitat havia centralitzat el pagament dels impostos de tot el sector públic, però l'Estat creu que això va més enllà del marc autonòmic

Actualitzat

El govern espanyol ha liquidat una de les mesures estrella del nou desplegament de la Hisenda catalana. La Generalitat havia centralitzat el pagament dels impostos de tot el sector públic català, però l'Estat creu que això va més enllà del marc autonòmic.

Per deixar sense efecte aquestes atribucions, l'Estat aquest cop no fa servir el Constitucional, sinó la intervenció de la Generalitat que li permet l'article 155. La decisió l'ha anunciat el portaveu de l'executiu de Mariano Rajoy, Íñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

L'Agència Tributària catalana no ingressarà els tributs estatals

 

Fa poc més de tres mesos, la Generalitat donava per acabat el desplegament territorial i competencial de la Hisenda catalana, inclòs el projecte per centralitzar tots els pagaments d'impostos estatals de les entitats del sector públic de la Generalitat, que pugen a 4.500 milions d'euros.

Els tributs estatals --IRPF, IVA i societats-, així com les cotitzacions socials, s'ingressarien a l'Agència Tributària catalana, que els traspassaria a la Hisenda espanyola. I això és el que ara ha revocat el Consell de Ministres.

Des de l'octubre, 156 empreses públiques han pagat els seus impostos estatals a través de l'Agència Tributària de Catalunya, una centralització que, segons el departament, obeeix a criteris d'eficiència i d'estalvi.

Aquests arguments no han convençut el govern espanyol, que ha decidit deixar sense efecte aquest programa. Considera que l'Agència Tributària de Catalunya s'excedia en les seves competències i, sobretot, que centralitzar els pagaments podia vulnerar la privacitat de les dades dels treballadors i les empreses.

El secretari d'Hisenda diu que és una "represàlia política"

El secretari d'Hisenda, Albert Castellanos, ha titllat de "represàlia política" la decisió de consell de ministres. Per Castellanos, el govern espanyol no té "cap motiu de caràcter tècnic o legal" per revocar els acords de govern que donaven llum verd a la mesura.

El secretari ha assegurat que aquest canvi en la gestió preveia un estalvi de fins a 2 milions d'euros a la Generalitat, en forma de despeses a assessors fiscals de les empreses públiques i en sancions, multes i recàrrecs que s'estaven pagant per deficiències en la gestió.

El Diplocat, liquidat

Méndez de Vigo també ha anunciat que el Consell de Ministres ha aprovat tancar el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya, el Diplocat. D'aquesta manera, el govern espanyol certifica la liquidació de l'organisme, que estava suspès des del mateix 27 d'octubre, dia que el PP, el PSOE i Ciutadans van aprovar l'article 155 al Senat.

Notícia relacionada: Les delegacions exteriors de la Generalitat desapareixen de Facebook i Twitter

Des de la suspensió del Diplocat, amb la intervenció de la Generalitat l'executiu de Rajoy va desmantellar les delegacions a l'estranger i va acomiadar-ne els treballadors. Ara, tanca definitivament el Diplocat.

El Diplocat va néixer el 2012 per impulsar la projecció internacional de Catalunya.

ARXIVAT A:
Hisenda catalanaArticle 155Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut