Agents dels Mossos d'Esquadra davant el Parlament de Catalunya
Agents dels Mossos d'Esquadra davant el Parlament de Catalunya

El 155 permetria substituir els Mossos per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Els agents del cos poden arribar a respondre penalment i patrimonialment si incompleixen ordres

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra és un dels principals objectius de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució per part del govern espanyol.

L'executiu de Rajoy adverteix que els agents del cos poden arribar a respondre penalment i patrimonialment si incompleixen les ordres o instruccions dictades per les autoritats designades després de la destitució del govern.

Aquest aspecte forma part de la qüestió sobre seguretat i ordre públics en el que s'adverteix que, "acordat el cessament del president de la Generalitat i del conseller titular del Departament d'Interior", l'exercici de les competències en matèria de seguretat corresponen als "òrgans o autoritats creats o designats pel govern de la nació".

Si el Senat valida la proposta de Mariano Rajoy, "podrà dictar instruccions directes i d'obligat compliment als membres de la Policia de la Generalitat de Catalunya- Mossos d'Esquadra", segons el text.

"Els òrgans o autoritats creats o designats pel Govern de la Nació podran acordar el desplegament de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a Catalunya, coordinant l'actuació de la Policia de la Generalitat de Catalunya - Mossos d'Esquadra."

El govern espanyol pot cessar els caps de la policia catalana i desplegar la Policia Nacional i Guàrdia Civil per a substituir, si és necessari, els Mossos d'esquadra:


La plantilla de tots dos cossos ha estat reforçada fins a doblar els gairebé 6.000 agents que presten servei de forma permanent a Catalunya en un desplegament sense precedents.

Després de la compareixença de Rajoy, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha dit al seu perfil de Twitter que és inacceptable la violació de la llei:

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
Anar al contingut