Dues dones assegudes en cadira de rodes d'esquena a la càmera.
Dues dones assegudes en cadira de rodes d'esquena a la càmera.
París

El 10% dels espanyols tindran més de 80 anys el 2050 segons l'OCDE

En un termini d'uns 40 anys, la població de més de 80 anys a l'estat espanyol superarà el 10%, segons càlculs de l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que afirma que amb aquestes dades Espanya serà un dels països amb més gent gran. A l'altra cara de la moneda, hi ha la població en edat de treballar. El percentatge el 2050 situarà l'estat espanyol en el cinquè lloc per la cua.

Actualitzat
Aquesta situació farà que la despesa pública per a la cura de persones dependents de llarga durada es tripliqui a Espanya respecte a la despesa actual, tot i tenir una de les xifres més baixes dels països que formen l'OCDE.

La mitjana del cost d'ajuda a persones dependents dels països de l'OCDE va ser el 2008 de l'1,5% del producte interior brut (PIB). Hi ha, però, notables diferències entre els membres. A Portugal, aquesta despesa representava el 0,1% del PIB; el 0,2%, a la República Txeca i Eslovàquia, i el 0,3%, a Hongria i Corea del Sud. En canvi, puja fins al 2,2 % a Finlàndia i Noruega; el 3,5%, a Holanda, i el 3,6%, a Suècia. Espanya va gastar el 2008 un 0,8% del seu PIB, gairebé la meitat que la mitjana de l'OCDE.

Sobre la qualitat de l'assistència als dependents, l'informe de l'organisme internacional constata que Espanya és un dels països amb més persones no professionals que cuiden gent gran o amb discapacitat. La meitat hi destinen més de 30 hores a la setmana, una xifra que només supera Corea.

Per tot això, l'OCDE recomana a Espanya que adopti les mesures necessàries per ajudar els cuidadors no professionals a conciliar les seves jornades laborals amb les cures. També reclama que el nombre de cuidadors professionals es correspongui amb la quantitat de persones amb necessitats d'atenció. I és que a Espanya la immensa majoria de cuidadors són treballadors poc qualificats.

Anar al contingut