Pròxim Orient

Ehud Olmert comunica a Rice la disposició d'Israel d'estendre l'alto el foc a Cisjordània sempre que es respecti a Gaza

La secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, s'ha entrevistat a Jericó, a Cisjordània, amb el president palestí, Mahmud Abbas, a qui ha expressat l'esperança que la treva precària que mantenen amb Israel a Gaza pugui ampliar-se a Cisjordània. Però per avançar caldria enllestir el govern d'unitat palestí. Un govern que està en punt mort, segons ha reconegut Mahmud Abbas. Rice s'ha entrevistat després amb el primer ministre d'Israel, Ehud Olmert, que s'ha mostrat disposat a estendre l'alto el foc a Cisjordània si es respecta a Gaza.

Actualitzat

Rice ha qualificat de "molt positiu" el discurs de dilluns d'Ehud Olmert en què es mostrava disposat a retirar-se "de nombrosos territoris i assentaments" a Cisjordània per facilitar la constitució "d'un Estat palestí independent i viable". Segons la secretària d'Estat nord-americana, la creació de l'Estat palestí "no serà només una realització remarcable, sinó sobretot una realització justa".

Rice ha arribat a Jerusalem provinent de Jericó on s'ha reunit amb el president palestí, Mahmud Abbas, i on ha fet una crida a aprofitar l'alto el foc i a reprendre les negociacions encaminades a aconseguir l'establiment de dos estats.

La secretària d'Estat nord-americana ha agraït els esforços a Mahmud Abbas per aconseguir la treva a Gaza i per crear un govern d'unitat nacional, tot i que poc abans, en la seva declaració, el president palestí ha reconegut que les negociacions estan en punt mort. "No ho hem aconseguit. No hem estat capaços d'aconseguir un acord per formar un govern que pugui ser reconegut per la comunitat internacional i que pugui acabar amb el patiment del nostre poble (...). Hem fet tots els esforços possibles, però francament vull un govern d'unitat nacional que pugui aixecar el boicot... desgraciadament, hem arribat a un punt mort", ha explicat Abbas.

Aquest govern d'unitat nacional que havia de substituir l'actual executiu islamista és precisament una de les condicions necessàries per reprendre el procés de pau amb Israel.

Anar al contingut