Pròxim Orient

Ehud Olmert amplia el seu govern amb la inclusió de l'ultranacionalista Avigdor Lieberman

Ehud Olmert amplia el seu govern de coalició, cada cop més un mosaic polític difícil de discernir. Kadima, laboristes, religiosos sefardites, el partit dels jubilats i ara l'ultranacionalista Avigdor Lieberman. La inclusió de l'extrema dreta és un moviment estratègic de distància curta: l'objectiu del primer ministre Olmert és tenir una majoria parlamentària més sòlida per aconseguir l'aprovació dels pressupostos del 2007. El nomenament de Lieberman, però, pot tenir conseqüències més enllà. Olmert dóna a aquest home de 48 anys el càrrec de viceprimer ministre i la nova cartera d'Amenaces Estratègiques contra Israel, un ministeri que bàsicament s'encarregarà d'estudiar els plans nuclears de l'Iran.

Actualitzat

El càrrec ja ha creat malestar als ministres d'Exteriors i Defensa: consideren que envaeix les seves competències. També es tem que el nomenament suposi la intervenció d'Israel en la crisi atòmica iraniana, un afer que Europa i els Estats Units tracten amb peus de plom des de fa més d'un any.

Però Lieberman té un altre aspecte que el fa incòmode. El seu partit defensa la creació de dos estats, Israel i Palestina, ètnicament purs. En conseqüència, defensa l'expulsió d'Israel dels àrabs de nacionalitat palestina, poc més d'un milió de persones. També demana la pena de mort per als diputats àrabs que mantenen relacions amb els integristes de Hamas. La presència de Lieberman al govern jueu posa en qüestió la voluntat d'Olmert de negociar amb el govern palestí.

El Parlament israelià s'ha de pronunciar sobre la modificació del govern en el termini d'una setmana.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut