El president del PSE, Jesús Eguiguren, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
El president del PSE, Jesús Eguiguren, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Bilbao

Eguiguren anuncia que vol deixar la política

El president dels socialistes bascos prepara el seu adéu polític. Al·lega que ja ha complert i que vol tornar a ser "una persona normal".

RedaccióActualitzat
El president dels socialistes bascos, Jesús Eguiguren, ha anunciat la seva intenció de deixar la política per recuperar les seves aficions i tornar a ser "una persona normal". "Si puc, i crec que puc, aquest és el meu desig, la política la deixo enrere, se la deixo a d'altres", ha afirmat.

Les declaracions s'inclouen al documental "Memorias de un conspirador", que s'ha d'estrenar a la tardor i que avança el web de la ràdio televisió basca Eitb. El dirigent socialista, de 58 anys, interlocutor amb ETA per afavorir el procés de pau, diu que la pel·lícula serà una espècie de comiat i testament. El documental repassa la seva trajectòria política i desgrana com va viure l'atemptat d'ETA contra la T-4 o la seva amistat amb Arnaldo Otegi, de qui diu que sense ell "tampoc hauríem arribat fins aquí, per què ens hem d'enganyar".

Eguiguren afirma que creu que ja ha complert la seva funció i també critica la direcció del PSOE i l'acusa de convertir-lo en "una persona sospitosa" i de "girar-li l'esquena". El polític afirma haver sentit "més afecte" entre "la gent del carrer" que entre la direcció del PSOE, tot i recordar que amb 18 anys ja havia "enterrat" el "primer cadàver socialista" que va fer ETA i  que també va anar a l'enterrament de l'últim assassinat del PSE.

A més, manifesta que no ha rebut "ni una sola pesseta" en els viatges que va fer en la seva tasca com a "conspirador". Eguiguren afirma que "havia d'agafar el meu propi cotxe, pagar la gasolina i, si em quedava sense diners, havia de menjar entrepans. En aquest terreny no pot haver-hi cap sospita", diu.

Sobre el seu paper en aquestes negociacions, Eguiguren confessa que "en el fons jo sí que pensava que el poble basc té dret a decidir i que l'únic que volia és que ells acceptessin que es fes això dins d'una legalitat i democràticament".

Eguiguren, que en el documental també parla de les víctimes i del seu patiment, diu que ara sent "la gran satisfacció del deure complert" i recalca que ja ha conclòs la seva funció".
Anar al contingut