Madrid

Eguiguren admet que coneixia que Batasuna faria l'acte d'Anoeta, com ho sabia "mig Espanya", però no el contingut

El president del Partit Socialista d'Euskadi, Jesús Eguiguren, ha declarat com a testimoni de la defensa en el judici contra Arnaldo Otegi i dos dirigents més de la il·legalitzada Batasuna que estan acusats d'enaltiment del terrorisme per la seva intervenció en un míting celebrat al velòdrom d'Anoeta l'any 2004. Eguiguren ha admès que sabia que Batasuna faria l'acte al velòdrom d'Anoeta el novembre del 2004, però simplement perquè ho sabia tothom, i ha negat que en conegués el contingut. Abans, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha admès que no necessàriament estaria d'acord amb el que declarés el president dels socialistes bascos en el judici.

Actualitzat
Eguiguren ha admès davant l'Audiència Nacional que sabia que Batasuna faria l'acte d'Anoeta en què va intervenir Otegi, però de la mateixa manera que ho sabia "mig Espanya". Tot i això, ha manifestat que desconeixia exactament qui el convocava, així com tampoc el contingut.

D'altra banda, el president del PSE ha manifestat també que coneixia els acusats per l'àmbit parlamentari en què es movien, però ha reconegut que va mantenir reunions al marge de la cambra "bàsicament" amb Otegi, amb qui manté una relació fluida i "una amistat normal que va sorgir quan es van conéixer".

"El dia que ens matin, no ploreu"

En acabar la seva declaració, la dona d'Eguiguren s'ha aixecat i ha anat fins on era, asseguda la presidenta de l'Associació de Víctimes del Terrorisme, Angeles Pedraza, i li ha dit: "El dia que ens matin, no ploreu." Immediatament després, Pedraza li ha respost: "A nosaltres ja ens han matat."

Zapatero crida a "no fer propaganda de qui no s'ho mereix"


Coincidint amb la declaració d'Eguiguren, Rodríguez Zapatero ha manifestat: "Esperem que tothom sigui prudent i no fem propaganda d'aquest procés d'enaltiment del terrorisme en el que estan encausats diversos membres de la il·legalitzada Batasuna." Per això, ha reiterat: "No s'ha de fer propaganda de qui no s'ho mereix."

D'altra banda, el president del govern espanyol ha recordat que Eguiguren, a qui, segons diu, "coneix bé", compareixia en el procés com a testimoni. Per això, havia avançat que des del seu executiu respectarien el que digués i pensés Eguiguren, encara que "ho compateixi més o menys".

Durant la primera sessió del judici, Otegi va negar totes les acusacions i ha desvinculat ETA de l'organització de l'acte. Otegi va assegurar, a més, que l'acte només pretenia avançar en el procés de pau a Euskadi. El líder de l'esquerra abertzale també va argumentar que el PSOE estava al corrent del contingut de la convocatòria. El vicepresident espanyol i dirigent socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, va desmentir aquesta afirmació.

Atestat a través de la premsa

L'Ertzaintza ha reconegut que els informes policials sobre la intervenció d'Arnaldo Otegi al míting es van fer a partir de les informacions dels mitjans de comunicació. Així ho ha declarat un dels agents del cos durant el judici que s'està fent a l'Audiència Nacional.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut