Gaza

Egipte reobre la frontera amb Gaza de forma permanent i hi autoritza la lliure circulació de persones per primer cop en 4 anys

Centenars de persones ja han creuat el pas fronterer a Rafah, entre Gaza i Egipte, durant les primeres hores d'obertura de la frontera. Aquesta és la primera vegada en quatre anys que s'ha obert el pas de forma permanent des de l'any 2007, quan el moviment islamista palestí de Hamas va passar a controlar la Franja. El pas serà només per a persones, i romandrà obert de manera regular sis dies a la setmana entre les 9 del matí, hora local, i les 5 de la tarda.

Actualitzat
Els primers centenars de palestins a creuar la frontera anaven en tres autobusos, però s'espera que al llarg del dia ho facin diversos centenars de persones més. Fins ara, el pas fronterer només s'obria de manera esporàdica per permetre la sortida de malalts i l'entrada d'ajuda humanitària. En canvi, a partir d'ara, qualsevol dona palestina, els nens i els homes de més de 40 anys podran creuar la frontera lliurement. No ho podran fer els homes d'entre 18 i 40 anys, que necessitaran un visat especial emès per les autoritats egípcies.

Des que va esclatar la revolució egípcia el passat 25 de gener, que va significar la caiguda de Hosni Mubarak, el nou govern egipci es va comprometre a revisar la situació del pas de Rafah per tal d'alleugerir el bloqueig israelià i consolidar la reconciliació palestina.

Ghazi Hamad, viceministre d'Exteriors del govern de Gaza, ha confirmat que l'obertura s'ha dut a terme sense la presència d'"observadors europeus de la banda palestina" perquè "prefereixen que sigui un assumpte egipciopalestí".



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut