El Caire

Egipte prohibeix definitivament l'ablació i portarà a la presó els metges que la practiquin

La mort d'una nena de dotze anys durant una operació d'ablació del clítoris la setmana passada a Egipte ha aixecat tal polseguera que ha portat el govern a prohibir definitivament aquesta pràctica, que data de temps dels faraons. La nena, Bodur Ahmed Shaker, va morir en una clínica privada on, malgrat que l'ablació està prohibida des de fa deu anys, encara es practica en casos excepcionals. A partir d'ara, els metges que mutilin els genitals femenins aniran a la presó.

Actualitzat
“Beyond Honour" va ser una de les pel·lícules més polèmiques de l'any passat. Narra el drama de la Sahira, filla d'un immigrant egipci i d'una nord-americana, que comet l'error d'enamorar-se d'un noi blanc. La revenja del pare es tradueix en una mutilació genital forçada per netejar l'honor de la família.

Excepcional però real, la història de la Sahira és la història d'una tradició cultural ancestral, la de l'ablació, que només a Egipte afecta un 97% de la població femenina, musulmana o cristiana. Però a partir d’aquest dijous per al govern egipci implicarà la presó per als que la practiquin, inclosos els metges, ja que, tot i estar prohibida des del 1997, fins ara es podia fer als hospitals en casos excepcionals.

Però això sol no canviarà la mentalitat popular, que des de fa mil·lennis veu en l'ablació un ritual de purificació o d'inici a l'edat adulta. Les primeres traces es remunten a l'època dels faraons, i segurament fins i tot reines egípcies com Hatshepsut, de la qual aquest dimecres s'ensenyava la mòmia, van ser víctimes de l'ablació.
Anar al contingut