Opositors i partidaris de la Constitució protesten a Egipte (Foto: EFE)
El Caire

Egipte dividida entre islamistes partidaris de la Constitució i opositors que rebutgen el referèndum per manca de transparència

Egipte viu una jornada de concentracions i manifestacions quan falta un dia perquè el projecte de Constitució se sotmeti a votació. Islamistes, partidaris del document i opositors de Mursi i d'aquesta nova Constitució han protagonitzat aldarulls que a Alexandria han provocat 10 ferits.

Berta CamprubíActualitzat
Egipte viu una jornada plena de protestes un dia abans de l'inici del referèndum sobre la nova Constitució que impulsa el govern de Mursi amb els Germans Musulmans. A Alexandria, hi hagut enfrontaments amb espases i pedres entre els defensors i els opositors de Mursi que han deixat, de moment, 10 ferits. Al Caire, en canvi, les concentracions i manifestacions, que han congregat desenes de milers de persones de totes dues posicions, han tingut un caràcter pacífic i tranquil.

Els defensors de Mursi


La més massiva ha estat la concentració convocada pels Germans Musulmans, el guia espiritual dels quals ha advertit als seus assistents que "hi ha intents d'anul·lar la voluntat del poble". Mohamed Badie ha afegit que són les "restes de l'antic règim" de Mubarak les que intenten dividir el país.

Tot i la pau de la jornada d'aquest divendres a la capital egípcia, la ciutat està en situació d'alerta pel que pugui passar aquest 15 de desembre, dia en què el govern disposarà 120.000 soldats de l'exèrcit i almenys 6.000 tancs al voltant de la ciutat.

L'agència d'informació egípcia Mena assegura que a la ciutat portuària d'Alexandria, on s'han cremat 3 vehicles, han sigut els defensors de Mursi els que han començat els aldarulls atacant a un grup que criticava l'actual president d'Egipte.


Els opositors de Mursi

A Tahrir, s'han concentrat milers de persones per mostrar el seu rebuig a la Carta Magna que es sotmetrà a referèndum els dies 15 i 22 de desembre. La doctora Nadia Fahmy ha explicat que "si al principi de la revolució érem optimistes, ara veiem que hi ha un grup que vol aclaparar el poder i és per això que volem que marxin els Germans Musulmans" després de dir que no donarà suport a la Constitució perquè "no garanteix els drets i les llibertats i no s'ha redactat amb consens".

L'oposició i els col·lectius contraris a aquest document han afirmat que no pensen reconèixer els resultats d'un referèndum que no serà revisat ni pels jutges ni pel Centre Carter i que, per tant, afirmen, no té cap garantia de ser un procés transparent. El grup opositor s'ha queixat, també, del fet que la votació es faci en dos dies, una mesura poc eficaç.


El contingut del document

El projecte de Constitució està format per 234 articles, els més importants dels quals defineixen que l'Islam és l'única religió de l'Estat, la llei islàmica és la principal font de la legislació i la sobirania resideix en el poble que ha de preservar la seva unitat nacional.

L'absència d'enquestes i l'extremament polaritzada societat fa impossible augurar un resultat per a aquest referèndum. Tot i així, la força islamista i la voluntat de la població d'arribar per fi a una situació política estable potser donen més opcions al bàndol partidari del document i, per tant, a l'aprovació de la Constitució egípcia.
Anar al contingut