Egipte

Egipte acull la cimera anual de la Lliga Àrab, centrada en la situació crítica del Iemen

Creixen els combats entre l'exèrcit del Iemen i els rebels houthis que obliguen a evacuar de les capitals centenars de funcionaris estrangers

RedaccióActualitzat

Aquest cap de setmana, Egipte acull la cimera anual de la Lliga Àrab per parlar sobre la crisi del Iemen. Els caps de l'estat dels països representants s'han reunit a Sharm al-Sheikh per estudiar la formació d'una força militar conjunta per tal de combatre l'ofensiva xiïta. Entre els assististents hi havia el rei saudita, Salman, el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, i el president del Iemen, Mansur Hadi.

Aquesta cimera hauria de servir per ampliar l'associació militar sunnita i crear una força multinacional que s'atreveixi a entrar al Iemen per terra.

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha insistit a resoldre la situació de forma pacífica, mentre que alguns països de la regió han intentat sense èxit arribar a un acord per reforçar l'ofensiva.

Conflicte bèl·lic al Iemen

Els combats entre l'exèrcit del Iemen i els rebels houthis s'han endurit. Divendres a la nit, la coalició militar que lidera l'Aràbia Saudita ha reforçat els atacs aeris sobre la ciutat costanera de Hodeida sobre el feu houthi de Saada i sobre una base militar al voltant de la capital, Sanà.

Els bombardejos han obligat l'Arabia Saudita, Kuwait i els Emirats a evacuar dotzenes de funcionaris del seu govern de la ciutat d'Aden, on havien instal·lat les ambaixades des de fa un mes, fugint del control houthi de la capital. De Sanà han decidit marxar més de 300 estrangers, entre funcionaris de les Nacions Unides, cooperants i diplomàtics. 

Per contra, els milicians xiïtes han anunciat la conquesta d'una zona costanera a prop d'Aden, al sud del país.

En tres dies, ja hi ha 54 morts i més de 190 ferits. Tot i les bombes rebudes, l'avanç dels houthis per terra no s'atura.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut