Ascó

Ecologistes en Acció denuncia que un grup d'escolars va visitar Ascó el dia que es va donar a conèixer la fuita

La fuita de partícules radioactives detectada a la central nuclear d'Ascó 1 continua aixecant polèmica. Ecologistes en Acció ha denunciat que Ascó va rebre una visita d'escolars divendres passat, el mateix dia que es va donar a conèixer la fuita radioactiva. L'entitat ecologista ha qualificat el fet d'inadmissible" i es pregunta quants grups d'escolars han pogut visitat la central des que hi va haver la fuita. Els ajuntaments de la zona acusen la central i el Consell de Seguretat de falta de transparència i, mentrestant, es continua estudiant què va passar exactament.

Actualitzat

El Consell de Seguretat Nuclear ha qualificat la fuita de partícules radioactives de succés de nivell 1, en una escala que arriba fins al 7, i assegura que no ha suposat risc per a la població en cap moment. La fuita es va produir el novembre passat, però es va donar a conèixer divendres passat, just el dia que un grup d'escolars va fer una visita a la central.

Ecologistes en Acció ha fet públic un comunicat després que una mare s'hagi posat en contacte amb ells per fer-los arribar la "indignació" per aquest fet. L'entitat considera "del tot inadmissible" que els responsables de la central no avissessin l'escola que els havia concertat la visita amb prou antelació per cancel·lar-la.

També els alcaldes de la zona estan indignats pel que qualifiquen de manca de transparència de la central i el mateix Consell, que atribueix els fets a una operació defectuosa durant l'última recàrrega de combustible en el desenvolupament de tots els fets. Ara està analitzant tota l'operativa per determinar si deriva en l'obertura d'un expedient sancionador a l'empresa.

Els ecologistes denuncien, en el seu comunicat, que, segons les dades oficials, els índexs de la fuita "superen 100 vegades els nivells permesos en la població infantil en un any, segons els manuals de la Societat Internacional de Protecció Radiològica". L'entitat també avisa que encara no s'ha aclarit quin tipus d'isòtop correspon al material contaminat emès.

A més, Ecologistes en Acció recorda que ells mateixos van sol·licitar una visita a la instal·lació el 17 de desembre i que els responsables de la central la van cancel·lar. És per això que es pregunten "quants grups d'escolars han pogut visitar la central" des que hi va haver la fuita i denuncien que ho consideren una "greu irresponsabilitat".

Anar al contingut