Pals

Ecologistes de la Costa Brava s'uneixen contra la proliferació de projectes urbanístics

SOS Costa Brava lluitarà contra els més de 20 projectes que ara mateix estan en marxa

RedaccióActualitzat

Una quinzena de col·lectius ecologistes han constituït la plataforma SOS Costa Brava, una associació que té per objectiu denunciar l'urbanisme sense fre que s'està desenvolupant en moltes zones sensibles del litoral gironí.

En la presentació, feta aquest dissabte a la Sala d'Actes de la Casa de Cultura de Pals, les diferents entitats han explicat que han detectat una vintena de projectes que estan en diverses fases de tramitació i que permetrien construir uns 2.000 possibles habitatges nous a partir de planejaments urbanístics obsolets.

El portaveu de SOS Costa Brava, Sergi Nuss, ha deixat clar que lluitaran contra els 21 projectes urbanístics que ara mateix estan en marxa i que considera que són una "aberració" per a la demarcació.

"Molt sovint són planejaments heretats dels anys 70 i de principis dels 80 que són totalment obsolets, no estan adaptats a la normativa urbanística actual. La Costa Brava no és només un territori turístic, també és un territori on hi viu gent. Aquest territori el que necessita és aprendre a gestionar la demanda que hi ha en aquests moments."

Els projectes urbanístics

La construcció d'un miler d'habitatges a Pals en diversos paratges a tocar de la platja d'aquesta localitat, la urbanització d'un total de 70 hectàrees per fer 265 habitatges nous i 3 hotels a Aiguafreda en un tram pràcticament verge, la construcció de 24 habitatges a la pedrera de s'Antiga a Begur, tres nous blocs d'apartaments (dos dels quals ja s'estan construint) que tindran un total de 48 pisos de luxe a Palamós, una zona residencial amb centenars d'habitatges a la cala Morisca de Tossa de Mar, l'allargament de la C-32 i l'ampliació de la marina a Platja d'Aro són alguns dels projectes que estan en marxa actualment.

Nuss ha explicat que la intenció és treballar en dos àmbits. D'una banda, volen seguir portant als tribunals aquells projectes que consideren que "destrueixen el territori" i, de l'altra, volen que els promotors es vegin obligats a informar els compradors que aquella parcel·la depèn d'un procediment judicial per aconseguir "que s'ho repensin abans d'adquirir l'habitatge".

L'altre objectiu de SOS Costa Brava és batallar perquè la Generalitat prengui mesures. Eduard de Ribot, advocat de l'entitat expert en urbanisme, ha apuntat que "cal actuar de seguida".

"Volem denunciar la inactivitat, la indolència, la incúria i la negligència de totes les administracions locals de la Costa Brava i de la mateixa Generalitat de Catalunya."

Les entitats exigeixen solucions immediates

Les entitats ecologistes han fet un crit d'alerta i han engegat una campanya de recaptació de fons per afrontar la defensa jurídica dels casos que consideren més greus. Exigeixen a les diverses administracions que revisin els planejaments urbanístics per desclassificar els sòls urbanitzables que no s'han desenvolupat, i que creïn eines per protegir el litoral i adquirir les zones més amenaçades.

Entre les diferents mesures que volen adoptar hi ha les d'aprovar mocions a favor de la conservació del territori, desqualificar el sol urbanitzable no executat, constituir un fons per adquirir terrenys amb valors naturals o la creació d'un conservatori del litoral català.

A més, han posat èmfasi en "les contradiccions" que suposa voler declarar la Costa Brava reserva de la biosfera, mentre s'aproven nous projectes urbanístics arran de mar, tal com ha apuntat De Ribot:

"Com pot ser que Begur hi doni suport al mateix temps que vol construir 200 cases noves a Aiguafreda o com pot Palafrugell sumar-se a la declaració, mentre deixa fer quatre edificis nous a Cap Roig", ha reblat l'advocat de l'entitat, Eduard de Ribot.

ARXIVAT A:
Urbanisme HabitatgeMercat immobiliari
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut