Bilbao

EA no reeditarà el pacte amb el PNB a les eleccions municipals i hi concorrerà en solitari

La direcció d'Eusko Alkartasuna ha decidit no reeditar la coalició amb el PNB a les eleccions municipals de la primavera vinent. La decisió de trencar l'aliança s'ha pres per un estret marge de vots. De fet, la presidenta del partit, Begoña Errazti, i el conseller de Justícia, Joseba Azkarraga, s'han mostrat partidaris de mantenir la coalició amb els penebistes. La decisió d'anar en solitari a les eleccions no haurà de ser ratificada per l'Assemblea Nacional, el màxim organ del partit.

Actualitzat

Després de quatre comicis com a coalició, PNB i EA concorreran a les pròximes eleccions municipals per separat. Les dues formacions nacionalistes van començar el seu camí juntes en les municipals de 1999, tot i que en aquell cas l'acord el van portar només a un petit percentatge dels ajuntaments del País Basc i Navarra. Des de llavors s'han presentat juntes a les eleccions del Parlament basc del 2001, a les municipals del 2003 i a les autonòmiques de l'any passat. A Navarra, PNB i EA van concórrer en coalició a les eleccions al Parlament foral, que van coincidir amb les municipals del 99 i del 2003. La coalició, però, no l'han portada mai a unes eleccions generals.

La primera coalició va sorgir tretze anys després de l'escissió al PNB de la qual va néixer EA, i va ser ratificada el 13 de març del 1999 pels aleshores presidents de totes dues formacions, Xabier Arzalluz i Carlos Garaikoetxea, quan tots dos partits formaven ja part de l'executiu basc. Les cúpules dels dos partits van qualificar el pacte d'històric i van explicar que es devia a les circumstàncies polítiques excepcionals que travessava el País Basc, marcades pel Pacte d'Estella i la treva d'ETA. Aquest mateix argument es va anar repetint en les successives reedicions del pacte.

Els millors resultats de la coalició els van obtenir en les autonòmiques del 2004, en què existia la possibilitat que una hipotètica suma d'escons de PP i PSE-EE aconseguís treure el nacionalisme d'Ajuria Enea. Aleshores van aconseguir el 43% dels vots.

La decisió d'Eusko Alkartasuna de concórrer en solitari a les següents eleccions municipals afecta només el País Basc, ja que a Navarra s'integrarà juntament amb Aralar, PNB i Batzarre en la coalició Nafarroa Bai. Tot i aquesta decisió, EA ha volgut deixar clar que "manté la coherència amb els seus plantejaments històrics d'impulsar aquells acords entre partits abertzales i democràtics que puguin servir de base perquè les institucions del país siguin gestionades amb l'objectiu de consolidar el procés de normalització política i de pacificació". Tanmateix, l'executiva de la formació ha acordat mantenir els acords amb el PNB en defensa dels "drets nacionals del nostre poble".

Anar al contingut