El portaveu de Convergència i Unió al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida
Barcelona

Duran veu "incoherent" donar suport a la independència al carrer i no al Parlament

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha criticat la incoherència que creu que suposa donar suport a la independència de Catalunya "al carrer", participant en consultes sobiranistes municipals, i no fer-ho al Parlament. "Demano als polítics un exercici de coherència", ha assenyalat Duran, que ha dit que "fer una cosa al Parlament i una altra de diferent al carrer a mi em sembla poc coherent". El portaveu de CiU al Congrés creu que "el polític sobretot on ha de votar i s'ha de pronunciar és a les institucions. Qui estigui a favor de la independència ho ha de fer en el Parlament de Catalunya".

Actualitzat
En una entrevista a COM Ràdio, Duran ha recordat que actualment hi ha al damunt de la mesa del Parlament una iniciativa impulsada per Solidaritat Catalana per la Independència, que proposa que la cambra voti la independència de Catalunya. El grup parlamentari de CiU ja ha anunciat que no donarà suport a la proposta, però diversos dirigents de la federació han anunciat que pensen participar activament en la consulta de Barcelona a favor del "sí" a la independència, una doble posició que pensa mantenir Oriol Pujol i que podria adoptar també el president de la Generalitat, Artur Mas. Duran ha evitat censurar explícitament els seus companys de federació perquè "cadascú fa el que creu que ha de fer", però ha reiterat que no participarà en la consulta del 10 d'abril perquè serà de viatge oficial a Alemanya. En cas que no estigués de viatge, el líder d'Unió ha dit que apostaria per un estat "confederal", que és "una utopia, igual que la independència".

D'altra banda, Duran ha qüestionat que algunes comunitats autònomes, trenta anys després de la seva creació, continuïn necessitant la "solidaritat" interterritorial que aporten territoris com Catalunya. Ha recordat que la UE, en el seu moment, va establir uns "fons d'ajuda" per facilitar el desenvolupament econòmic d'Espanya, però s'ha arribat a un punt en què "sobretot Alemanya, que és qui paga, ha dit prou" i ha posat data de caducitat a aquestes transferències. Segons Duran, potser ha arribat l'hora que Catalunya també busqui maneres de mitigar el seu dèficit fiscal: "Si trenta anys de solidaritat no han servit perquè altres comunitats es posin al nostre nivell, és que alguna cosa no funciona bé."
Anar al contingut