Encaixada entre Duran i Lleida i Van Rompuy. (Foto: ACN)
Encaixada entre Duran i Lleida i Van Rompuy. (Foto: ACN)
Brussel·les

Duran sosté que parlar d'endarrerir la consulta no és "cap heretgia"

Duran ha assegurat que el compromís del govern de fer la consulta el 2014 es manté, però que no és "cap heretgia" que alguns membres de l'executiu, com ell mateix, mantinguin que hi pugui haver un endarreriment sota "certes circumstàncies polítiques, socials o econòmiques".

RedaccióActualitzat
Duran i Lleida ha volgut negar "diferències" al si de l'executiu català. Després que molts han interpretat les declaracions del conseller de Justícia i la resposta del de Presidència com un senyal de divisió interna, el líder d'Unió ha assegurat que totes dues "opinions" són "perfectament compatibles". Duran ha assegurat que el compromís del govern de fer la consulta el 2014 es manté, però que no és "cap heretgia" que alguns membres de l'executiu, com ell mateix, mantinguin que hi pugui haver un endarreriment sota "certes circumstàncies polítiques, socials o econòmiques".

Duran i Lleida, però, ha matisat que l'ajornament no podria anar més enllà d'aquesta legislatura, ja que es tracta d'un compromís electoral de CiU. El líder d'Unió s'ha alineat amb el conseller de Justícia, Germà Gordó, en defensar que la consulta per decidir el futur polític de Catalunya es faci amb un acord previ amb el govern espanyol. Duran ha dit que "ha de ser legal", com també recull el pacte de governabilitat amb ERC, i que per aconseguir-ho "s'ha de dialogar i pactar" amb Madrid.

El líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, s'ha reunit a Brussel·les amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, amb qui ha parlat sobre l'objectiu de dèficit però també sobre la consulta sobiranista. "S'ha interessat per la situació política a Catalunya i li he explicat, per tant, la posició del govern de Catalunya pel que fa al compromís que es pugui fer una consulta", ha afirmat Duran i Lleida. Segons el líder democristià, l'opinió del cap de l'ens comunitari i la seva sobre aquesta qüestió "no estan allunyades". Tot i això, no ha volgut donar detalls sobre quina és aquesta opinió.

Pel que fa al dèficit, Duran ha explicat que ha demanat a Van Rompuy una flexibilització per a Espanya, i també per a les comunitats. El portaveu de CiU al Congrés ha defensat, en aquest cas, una flexibilització "asimètrica", perquè si no, ha dit, és "impossible" que Catalunya pugui fer uns pressupostos.
Anar al contingut