Madrid

Duran Lleida confirma que CiU presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos

Confirmat. El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ja ha fet saber que presentarà una esmena a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat. L'última reunió per negociar-los s'ha fet aquest dimecres i, pel líder nacionalista, no ha estat fructífera. Duran diu que els pressupostos no són "lleials" amb el que preveu l'Estatut i lamenta la concepció "anacrònica" que el govern té de les infraestructures, ja que en aquesta carpeta no inclou les inversions en I+D+i ni en telecomunicacions.

Actualitzat

En les hores prèvies a la reunió definitiva entre CiU i el govern espanyol per negociar els pressupostos de l'Estat del 2007, Duran Lleida es mostrava més pessimista que mai i, tot i deixar una porta oberta a l'entesa, ja donava per feta l'esmena a la totalitat. Hores abans, ERC havia anunciat la mateixa decisió i ara ho ha fet CiU.

El portaveu de CiU acusa el govern central de "falta de lleialtat" amb el compliment de l'Estatut perquè els pressupostos no respecten la inversió que preveu el text estatutari. A més, diu que els pressupostos són "expansius i desequilibrats" i que el creixement que preveuen no es correspon amb el que hauria d'abordar la política pressupostària, i no basar-se amb l'increment de la població i en la mà d'obra poc qualificada i barata en la construcció.

Igualment, constata poca sensibilitat dels pressupostos en aspectes com les pensions, l'habitatge, la sanitat, l'educació i la formació. També n'ha criticat l'error de no preveure mecanismes de compliment de les inversions, "la qual cosa fa que al final es generi superàvit".

Mas espera poder arribar a un acord abans de la votació

El president de CiU, Artur Mas, ha defensat l'esmena a la totalitat presentada per CiU, però ha assenyalat que la formació "haurà de calibrar" què significa el fet que ERC, CiU i PP presentin una esmena a la totalitat, atès que "la votació és única". Tot i així, ha assenyalat que, "passi el que passi la setmana que ve, queda un mes i mig de negociacions per veure si podem millorar la inversió" estatal i, en cas de no aconseguir-ho, treballar per "enfocar el pressupost del 2008 perquè compleixi l'Estatut".

El líder de CiU ha destacat que la negociació dels pressupostos d'aquest any "s'ha embolicat" per la proximitat de les eleccions catalanes, que ha portat el PSC a "intentar aprofitar en benefici propi la presentació dels pressupostos" i tractar de "fer veure que són ells els que negocien" amb el govern espanyol.

Anar al contingut