Barcelona

Duran insta a "no dividir el país en catalans bons i dolents"

El líder d'UDC ha demanat al govern espanyol que respecti la voluntat de la majoria de catalans que es va expressar durant la Diada i ha negat que hi hagi una negociació entre Mas i Rajoy. En la seva carta setmanal, Duran també ha manifestat: "No es pot dividir el país en funció de quin sigui l'horitzó nacional de cadascú ni dir i interpretar que la Diada ha estat un intent de fer-ho."

RedaccióActualitzat
El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha instat el govern espanyol a respectar la voluntat de la majoria de catalans que es va expressar durant la Diada. Per Duran, les interpretacions que se n'han fet han estat un intent de dividir Catalunya, malgrat defensar que han de respectar-se les diferents visions. En la seva carta web setmanal, Duran ha reivindicat el voler horitzons nacionals diferents per a Catalunya."No es pot dividir el país en funció de quin sigui l'horitzó nacional de cadascú ni dir i interpretar que la Diada ha estat un intent de fer-ho", ha manifestat el també secretari general de CiU, qui ha assegurat que no és més bon català el que defensa la independència o participa en la cadena humana que qui no ho fa. "No dividim el país en catalans bons i dolents", ha insistit.

Malgrat admetre que va a contracorrent, Duran ha assegurat que "el compromís d'un polític vocacional" no és arrossegar la gent: "Això és fàcil. El que és difícil és liderar-la." Duran, que considera que "el camí està marcat", ha rebutjat les especulacions que es fan sobre les conseqüències de l'última trobada que ha transcendit entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy. "Encara no hi ha cap negociació, i encara menys sobre el contingut de la pregunta o sobre si n'hi ha d'haver una o més d'una. Tot està per fer i no serà fàcil fer-ho", ha afirmat. En la mateixa línia, ha emplaçat l'Estat a entendre que amb Catalunya no serveixen les regles de joc actuals, i que garantir la llibertat i la sobirania catalanes en una Espanya plurinacional requereix estructures confederals que el marc constitucional no té.

Duran també ha fet una crida a Catalunya a acceptar que "l'entusiasme i el voluntarisme no són els únics components del pacte i el compromís", i que es necessita diàleg, seny, interès comú i racionalitat per superar els moments difícils actuals. Així, ha fet seves unes paraules de l'expresident Francesc Macià: "Cal renunciar a part dels ideals pensant en l'interès d'un poble, i han de passar els moments dels somnis per garantir realitats."

Finalment, ha aprofitat la carta per felicitar el diputat al Congrés Josep Sánchez Llibre pel seu "coratge per enfrontar-se als feixistes" que van irrompre a la seu del govern de la Generalitat a Madrid. Segons Duran, Sánchez Llibre ha defensat Catalunya, la seva llibertat i dignitat, malgrat no acudir a la Via Catalana.
Anar al contingut