L'Hospitalet de Llobregat

Duran i Lleida renuncia al càrrec de president del comitè de govern d'Unió

Duran fa aquest anunci després dels mals resultats d'Unió, que no ha aconseguit representació ni al Parlament ni al Congrés dels Diputats

RedaccióActualitzat

Josep Antoni Duran i Lleida plega. Després de 42 anys en la política, el líder d'Unió Democràtica fa un pas enrere. Duran ha anunciat en el consell nacional del partit que renuncia al càrrec de president del comitè de govern d'Unió.

La renúncia es farà efectiva en el pròxim congrés d'Unió, que es farà el 16 d'abril.

Duran ha comparegut davant els militants per explicar la seva decisió. El líder democristià ha admès els mals resultats d'Unió, que no ha aconseguit representació ni al Parlament de Catalunya en les eleccions del 27-S ni tampoc en les eleccions al Congrés dels Diputats del 20 de desembre.

"Vau confiar en mi i no va anar bé. És l'hora de ser conseqüent. No es pot amagar el cap sota l'ala"

Duran ha demanat disculpes pels errors que pugui haver comès. Ha assegurat que ho ha donat tot per Unió, però admet que se sent en deute amb el partit i amb Catalunya:

"La societat, la política i Unió m'han donat més del que jo els he donat. Segueixo en deute amb Catalunya i Unió"

En un moment del discurs, quan agraïa el suport de la família i la militància, Duran s'ha emocionat:

 

Duran ha assegurat que malgrat el pas enrere no deixa les seves idees ni les seves conviccions i ha afirmat que militarà a Unió "mentre tingui vida". Tot i això, diu als militants i simpatitzants que encara que ell plegui, el partit seguirà endavant:

"En Duran ha estat, és i serà d'Unió, però Unió no ha estat, és ni serà només en Duran"

Duran i Lleida, que presidia el comitè de govern dels democratacristians ininterrompudament des del 1987, ha acabat assegurant que hi serà sempre que Unió el necessiti. El líder democristià ha acabat el seu dicurs amb un "Visca Unió i visca Catalunya".

El motiu: la situació política

Duran ha recordat que ja va assumir la seva responsabilitat pels mals resultats d'Unió a les eleccions catalanes del setembre i a les generals del desembre, però que estava esperant que el calendari polític català s'acabés de definir. Una vegada descartat que hi hagi eleccions al març, Duran ha dit que no es pot amagar el cap sota l'ala.

Duran ha recordat que la nit de les eleccions generals ja va dir que no valia buscar excuses. S'ha mostrat convençut que la proposta d'Unió és "la que necessita" Catalunya, però que la ciutadania no li dóna prou suport, i ha subratllat que la situació actual d'Unió no és irreversible.

No ha volgut criticar "com s'han fet les coses" després del 27S a Catalunya, però ha assegurat que si s'haguessin fet eleccions catalanes al març tant JxSí com la CUP haurien obtingut menys vots, i també ha considerat que seria irresponsable que hi hagués nous comicis generals.

El relleu

Unió encara no ha pres una decisió sobre qui substituirà a Duran i Lleida com a president del Comitè de Govern i ni tan sols si aquesta substitució es farà efectiva o el càrrec desapareixerà.

El cap visible del partit passarà ara a ser el secretari general de la formació, Ramon Espadaler, que va ser cap de llista d'UDC a les catalanes del 27 de setembre.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut