Barcelona

Duran diu que "la preparació i execució del procés participatiu" hauria d'anar a càrrec del Pacte Nacional

En la seva carta setmanal, el líder d'Unió diu que "no es pot ignorar" la decisió del Tribunal Constitucional

RedaccióActualitzat

El president del comitè de govern d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, creu que la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre el 9-N "no es pot ignorar" i que "la preparació i execució del procés participatiu" l'hauria d'assumir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Duran ho diu en la carta setmanal a la militància d'aquest divendres -"La qüestió catalana no la pot resoldre ni el TC ni cap altre tribunal: només la política"-, publicada poc abans de la reunió del Pacte convocada pel president de la Generalitat, Artur Mas.

El líder d'Unió té en compte que la carta es difon abans d'aquesta trobada al Parlament. "Em mullaré assumint el risc que el que digui no s'acabi fent", avisa Duran, que explica: "Ja sabeu que vaig criticar -i ara ho critico en present- que el govern de l'Estat hagi recorregut el nou 9-N. Però un cop el Tribunal Constitucional assumeix el recurs, no es pot ignorar". Duran i Lleida afegeix: "Per molt que se l'acusi, el TC no té marge de maniobrabilitat. Ha de suspendre, i prou! La pregunta és: què hem de fer des de Catalunya?". Segons el dirigent democratacristià, "seria millor garantia que tota la preparació i execució del procés participatiu anés a càrrec del Pacte. Sempre podrem estalviar-nos algun maldecap."

Duran i Lleida també celebra que la Universitat de Girona hagi decidit mantenir el títol de doctora "honoris causa" a Encarna Roca, magistrada del Tribunal Constitucional (TC), que s'ha mostrat a favor de suspendre la consulta i el procés participatiu del 9-N. Duran diu que l'ha sorprès el debat al voltant de la magistrada i que, "més enllà de l'anècdota, l'important és que tothom hauria de ser conscient que el contenciós català no és una qüestió jurídica, sinó política". El líder d'Unió assenyala que és un assumpte que no el pot resoldre el Constitucional ni cap altre tribunal: "Només la política ho pot fer. La política implica diàleg i saber posar-se al lloc de l'altre per ser reconegut com a tal i per arribar a acords."

Duran aprova la decisió de Mas de voler mantenir el diàleg amb el president espanyol: "Llegeixo que el president Mas enviarà una carta al president Rajoy per veure's després del 9-N. Me n'alegro! S'ha de parlar i pactar, malgrat que hi hagi molta gent -inclosa dins Unió- que diu que no tenim res a pactar amb Espanya!"

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut