Josep Antoni Duran i Lleida, líder d'Unió Democràtica i portaveu de CiU al Congrés dels Diputats.
Duran i Lleida, líder d'Unió Democràtica, en una imatge d'arxiu.
Barcelona

Duran demana que Rajoy pacti un nou estatus per a Catalunya admès per la gran majoria de catalans

Duran i Lleida es mostra partidari que Mariano Rajoy acordi un nou estatus per a Catalunya que pugui ser acceptat per la gran majoria dels catalans. El líder d'Unió ho explica en la carta setmanal adreçada al seu partit, en què també demana "no enganyar ni crear emmirallaments" perquè Catalunya no pot ser independent "d'un dia per l'altre".

RedaccióActualitzat
El líder d'Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, demana al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, un nou estatus polític per a Catalunya que sigui admès per una gran majoria de catalans. A la carta setmanal que adreça a la militància del seu partit, Duran i Lleida també reclama serenitat en les reivindicacions nacionals i que es racionalitzi tot el procés.

Duran afirma en la carta: "Hi ha molta gent il·lusionada que s'ha cregut que d'un dia per l'altre Catalunya serà un estat independent. I això no serà així". I afegeix: "Comprenc i respecto les persones que ho creuen, però els que tenim responsabilitats i sabem -no pas per savis, sinó per conèixer més la realitat-, hem d'intentar racionalitzar tot el procés i no enganyar ni crear emmirallaments que l'únic que farien serien portar-nos a una frustració col·lectiva per la qual pagaríem un gran cost".

Segons el dirigent democristià, "no convé que atiem el foc dient coses que no són o abonant la pressa, que és clarament enemiga de les aspiracions i necessitats del país. No cal adormir-se, però sí fer les coses bé i amb responsabilitat". Després d'apuntar que ha llegit el document de la Fundació Rafael Campalans, presentada pel PSC, "Per una reforma constitucional federal", Duran ha remarcat la seva convicció que CiU "no pot prescindir" ni del PSC ni d'ICV en el procés pel dret a decidir, per la qual cosa "uns i altres haurem de fer renúncies".

Duran es refereix a les declaracions de Mariano Rajoy al Senat, on va apostar per una solució dialogada a la "llei Wert" i, segons el parer de Duran, "retirar-ne tot el que té d'invasió competencial i la part que significa una amenaça real al model educatiu català d'immersió lingüística", per afirmar que "Rajoy ha de parlar i pactar amb Catalunya un nou estatus que permeti ser admès per una gran majoria de catalans que expressi la seva voluntat en una consulta".
Anar al contingut