Barcelona

Duran demana a Pujol que no interfereixi en la negociació amb el PSOE

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha demanat a l'expresident català Jordi Pujol que no interfereixi en les negociacions que s'estan duent amb el PSOE a Madrid i ha remarcat que "no fa falta que ningú ens recordi el que hem de fer". En la seva carta web setmanal, el líder d'Unió no arriba a citar el nom del president de CDC, però sí que al·ludeix a les declaracions que aquest va fer dimarts passat, el mateix dia que Duran es reunia amb el secretari d'organització del PSOE per explorar un acord sobre la composició de les Meses del Congrés i el Senat. En concret, Jordi Pujol va fer una crida genèric als catalans a mostrar-se "irreductibles" i a no deixar-se enganyar "per segona vegada" pel PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero.

Actualitzat
Convergència i Unió ha tornat a fer públics els estira-i-arronsa que comporta una federació com la que protagonitzen. El cap de cartell a les eleccions generals del passat 9 de març i encarregat de portar el pes de la negociació amb el PSOE en qualitat de portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ha mostrat el seu malestar per unes declaracions de l'expresident de la Generalitat.

Jordi Pujol, en resposta a una pregunta del periodista Albert Om al programa "El club" sobre l'estratègia de CiU a Madrid, va instar els catalans a mostrar-se "irreductibles" i a no deixar-se enganyar "per segona vegada" per Zapatero. Un dia després, Pujol va afirmar que "se suposa que els que han de negociar amb el PSOE ho faran més amb mentalitat de país que una altra cosa".

Duran Lleida ha aprofitat la seva carta setmanal per expressar què li van semblar les paraules de Pujol. No ho fa directament, sinó que comença recordant que ell ha estat molt prudent a l'hora de fer declaracions, tant abans com després de negociar. En canvi, subratlla, "el mateix dia que negociava en nom de Convergència i Unió, altres dirigents sí que les van fer. Em sembla molt bé i no hi tinc res a dir. Es parla de ser irreductibles davant el PSOE. Ho serem tant com calgui per a Catalunya, però no fa falta que ningú ens recordi el que hem de fer".

"Fa anys que faig política, he vist moltes negociacions, he vist actituds de tots tipus i colors i mai no he gosat interferir en una negociació. Crec que seria bo que tothom fes el mateix", sentencia Duran.

A l'aguait del que passa a CDC

Dimarts passat, a la reunió del comitè de govern d'Unió, diversos dirigents socialcristians van mostrar la seva inquietud pel fet que el debat intern que es generi a CDC abans del seu congrés al juliol pugui interferir en la negociació a Madrid. Diversos dirigents van advertir que les pròximes setmanes probablement s'escoltaran proclames sobiranistes per boca de determinats sectors de Convergència, coincidint amb el seu procés precongressual.

Conscients que és "habitual" que abans d'un congrés es "radicalitzin" postures, els dirigents d'Unió que van intervenir van apostar per "no ficar-se" en els debats interns de CDC i per "respectar" el seu procés, a l'espera que es concreti més on porta el projecte de "casa gran del catalanisme" d'Artur Mas.

També es van escoltar veus que demanaven "no obsessionar-se" amb ERC, ara que flaqueja electoralment, ni pretendre ocupar el seu lloc subratllant el perfil sobiranista de CiU.

A la reunió també es van sentir crítiques per determinades declaracions "pujades de to" del número dos de CiU al Congrés, el convergent Pere Macias, just abans de la campanya, en alertar que el model lingüístic del PP conduiria a una "guerra civil" dins d'una generació o en augurar que el tripartit no duraria més de "dos mesos" si CiU era decisiva a Madrid, unes declaracions fetes amb Duran convalescent d'una operació de càncer.
Anar al contingut