Josep Miquel Bausset
Josep Miquel Bausset
Montserrat

Dura homilia d'un monjo de Montserrat: presos, violència policial, pensions i corrupció

Josep Miquel Bausset pregunta als fidels assistents a la missa: "Contra certs costums, certes lleis, certes activitats no seria ben desitjable una protesta, una revolució?"

RedaccióActualitzat

El monjo de Montserrat Josep Miquel Bausset ha manifestat en la seva homilia que no és normal que hi hagin presos polítics, ni la violència policial de l'1-0 i ha apel·lat l'Església a "no callar com si no passés res" davant aquesta situació i davant la corrupció que, segons ha dit, ha convertit la política i l'economia "en una cova de lladres".

En l'homilia que ha pronunciat des del púlpit en la missa dominical de l'abadia de Montserrat, el monjo benedictí ha recordat que Jesús va expulsar del temple els mercaders perquè "feien negoci" i donaven "culte als diners".

"L'Església no pot callar davant el drama dels refugiats que segueixen morint al Mediterrani, mentre la Unió Europea, amb indiferència, mira cap un altre costat".

L'Església no pot callar davant "la immoralitat dels bancs", ha dit el monjo benedictí: 

"Creieu que és normal, com ens ha recordat l'arquebisbe de Barcelona, que s'ajudessin els bancs a sortir de la crisi i ara, amb els beneficis aconseguits, no donin res a la societat?"

O la misèria de les pensions que cobren la majoria de jubilats?", ha preguntat als fidels el monjo.

El monjo ha continuat fent preguntes als fidels:

"És normal que un jutge imputi un delicte d'odi a un regidor per posar-se un nas de pallasso davant la policia? És normal que se segrestin llibres o es prohibeixin obres d'art?"

I ha continuat fent referència a la situació en què es troben els polítics catalans:

És normal que hi hagi líders socials i polítics en presó preventiva acusats de rebel·lió i sedició, quan Amnistia Internacional ha demanat la seva llibertat?". "Va ser normal la violència que es va produir l'1 d'octubre, quan Amnistia Internacional també ha denunciat com a excessiva la força policial? No és injust que una part del govern legítim de Catalunya, com va dir el bisbe de Solsona, estigui empresonat?".

Segons el religiós, "Jesús no va mirar cap a un altre costat. L'Església tampoc pot mirar cap a un altre costat".

En aquest sentit, el monjo ha recordat que bisbes com Hélder Cámara, Óscar Romero o Pere Casaldàliga "han denunciat la mentida i la injustícia dels poderosos. O el bisbe Tarancon de Solsona, que el 1950 va denunciar la fam de la gent, davant la indiferència del règim franquista, que el va titllar d'"obispo rojo".

"Per això no podem maquillar el missatge de l'Evangeli i callar com si no passés res": "Crist va ser ferment de veritable revolució, germen de renovacions constants i de canvis necessaris".

"No convé de vegades que l'escàndol remogui una opinió adormida i desperti el sentit dels valors autèntics? Contra certs costums, certes lleis, certes activitats no seria ben desitjable una protesta, una revolució?", ha conclòs el monjo, que ha animat a "denunciar els qui trepitgen els més febles.

Bausset ha explicat que Casaldàliga ho va dir fa temps:

"Jo soc jo i les meves causes valen més que la meva vida, perquè si no hi ha causes grans la vida no té sentit".

I ha acabat l'homilia explicant que Casaldàliga ho va dir fa temps:

"Els valents són els qui vencen la multa o la poca por que tenen. Siguem lúcids, siguem ferms, estiguem units, responent a la persecució amb esperança, responent a la por amb unió".

 

Missa conventual d'aquest diumenge (4/03/2018) a Montserrat. Entre el minut 21'21" i el 26'06" es pot escoltar el tros d'homilia al qual fa referència el text:

 

 

Anar al contingut