el periodista Gorka Landaburu i l'eurodiputada Maite Pagazaurtundua
el periodista Gorka Landaburu i l'eurodiputada Maite Pagazaurtundua

Dues víctimes del terrorisme amb visions diferents sobre la fi d'ETA

Gorka Landaburu i Maite Pagazaurtundua expliquen la seva posició sobre la convivència a Euskadi després d'ETA

RedaccióActualitzat

Quina és l'opinió de les víctimes davant de la fi definitiva d'ETA? Hem parlat amb el periodista Gorka Landaburu, a qui li va explotar un paquet bomba a casa seva a Zarautz, a Guipúscoa, i amb l'eurodiputada d'UPyD Maite Pagazaurtundua, amenaçada per ETA, 12 anys amb escorta i germana de l'agent de la Policia Local d'Andoain Joseba Pagazaurtundua, assassinat per l'organització terrorista el 8 de febrer del 2003.

Maite Pagazaurtundua va marxar d'Euskadi per les filles, viu des de fa anys a Logronyo i, de moment, no pensa tornar. Gorka Landaburu continua vivint al seu municipi i treballa perquè se senti la veu de les víctimes, però també per la reconciliació.

El 15 de maig del 2001, Landaburu va recollir un paquet de la bústia i, un cop al seu pis, el va obrir i li va explotar a les mans.

"Quan vaig obrir el sobre, recordo una fogonada i crec que vaig dir: 'm'han enxampat'. Però estic aquí. Per això celebro el meu aniversari dues vegades a l'any. L'11 d'octubre, que és el meu aniversari, i el 15 de maig, que és també el meu aniversari."

 

 

Maite Pagazaurtundua explica que, abans que el matessin, el seu germà va haver de patir un autèntic martiri.

"Van ser nou anys de tortura abans de l'assassinat perquè li van llançar còctels Molotov, li van cremar tres vegades el cotxe, va marxar, el van obligar a tornar. Encara que va ser una tortura, quan passa és encara pitjor. No s'ho pot imaginar ningú el que és tenir dificultats per respirar."

A Gorka Landaburu l'havien ferit però no el van silenciar.

"Jo quan estava a l'hospital, després de l'operació, vaig dir una cosa molt clara, que em va sortir de l'anima: 'M'heu deixat mig sord i moltes cicatrius a tot el cos però us heu equivocat perquè no m'heu tallat la llengua'."

Per Landaburu, ETA va començar a deixar d'existir el 2011: "Jo li dono més importància al comunicat del 20 d'octubre del 2011, quan ETA diu: 'Adeu a les armes'. Aquest és el comunicat important." Segons la germana de Joseba Pagazaurtundua, "fa sis o set anys que ETA no és res. ETA va ser vençuda".

 

 

Víctimes d'ETA però no s'han d'oblidar les víctimes del terrorisme d'estat. Els Grups Antiterroristes d'Alliberament, els GAL, és un dels grans reptes pendents després de la dissolució. A partir d'aquí hi ha dos conceptes molt importants: reconciliació i convivència.

Gorka Landaburu creu que ja s'ha començat a girar full a Euskadi.

"Estem en una etapa en què comencem a conviure. És un país petit. A Euskadi ens coneixem pràcticament tots. El que sí que noto al carrer és que les mirades d'odi han desaparegut."

Pagazaurtundua creu que tot anirà més lent.

"El que es tracta és saber viure sota les lleis. I que no se saltin. La reconciliació és una qüestió interpersonal. No es pot fer xantatge moral als agredits perquè tinguin una relació amb els agressors."

17 anys després de l'atemptat, Landaburu fa aquesta reflexió:

"No tinc rancúnia i tampoc tinc odi. L'odi i la rancúnia no serveixen de res. Només serveixen per fer-te mal a tu mateix."

 

ARXIVAT A:
ETATerrorisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut