Barcelona

Dues víctimes de violència domèstica en menys de 24 hores a Catalunya

Dues dones han mort en les últimes hores a Catalunya en dos nous episodis de violència domèstica que s'han produït a la ciutat de Figueres, a l'Alt Empordà, i al barri de Gràcia de Barcelona. La primera víctima s'ha sabut aquesta matinada a Figueres després que la seva exparella es va presentar a la comissaria de la ciutat on ha confessat els fets. A més, l'home portava el cos de la dona morta al maleter del cotxe amb què hi ha anat. L'altra víctima l'ha trobada la policia aquest matí al barri de Gràcia de Barcelona després de rebre la trucada de la seva parella, que ha explicat que s'havien barallat.

Actualitzat

Juan Carlos C. Y., de 32 anys, nacionalitat veneçolana i veí de Figueres, s'ha presentat a la comissaria d'aquesta localitat i ha explicat que havia mort la seva exparella sentimental, de 20 anys, i la portava al maleter del cotxe. La família de la víctima, originària d'Hondures, havia denunciat feia un dia la seva desaparició. L'home ha estat detingut com a presumpte autor d'un delicte d'homicidi dolós.

A Barcelona, aquest matí el Mossos han detingut un home de 26 anys, Nácer E. S., com a presumpte autor de l'homicidi de la seva parella. El presumpte homicida ha trucat aquest matí per avisar que havia mantingut una discussió amb la seva parella i que es trobaven ferits. Quan han arribat els agents al domicili de la parella, al carrer de Còrsega al barri del Camp d'en Grassot de Gràcia, han trobat el cos de la dona, de 50 anys, en una de les habitacions.

En tots dos casos serà l'autòpsia la que determinarà la causa exacta de la mort.

El repunt d'agressions a l'estiu

L'estiu i, en general, els períodes de vacances, són les èpoques de l'any en què es registren més agressions en l'àmbit domèstic. Si ens fixem en el nombre de denúncies per maltractament presentades per dones a tot l'estat en els últims quatre anys, veurem que el juliol i l'agost són els mesos en què es registren més demandes.

El total de denúncies també augmenta cada any, però la distribució per mesos experimenta pocs canvis. De fet, el volum de demandes del juliol i l'agost representa el 20% per cent del total. El perquè d'aquest repunt a l'estiu, al marge de consideracions psicològiques sobre el binomi agressivitat i calor, pot trobar-se en l'augment de la convivència en l'àmbit familiar, sobretot en el cas de parelles separades, que s'han de retrobar per intercanviar-se els fills. En aquests moments, les parelles poden entrar en conflicte.

Com demanar ajuda en cas de perill?

El govern ha fet una crida aquest dimarts a les dones perquè demanin l'ajuda necessària davant de qualsevol indici de perill.

La Generalitat ha recordat que hi ha diferents serveis adreçats a les dones víctimes de violència masclista, com el telèfon gratuït 900 900 120, el correu electrònic 900900120@gencat.cat o un xat al qual s'accedeix a través de la pàgina web www.gencat.cat/icdones.

Aquests serveis, que funcionen les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any, ofereixen atenció de forma confidencial a totes les dones que puguin ser víctimes d'algun tipus de violència de gènere, en qualsevol de les seves formes.

L'Institut Català de les Dones, del Departament d'Acció Social i Ciutadania, ha condemnat l'assassinat de dues dones a Barcelona i Figueres i ha destacat la necessitat que tota la societat actuï "de manera contundent contra aquest tipus de violència".

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut