La Conferència Internacional sobre la Sida se celebra a Washington. (Foto: Reuters)
La Conferència Internacional sobre la Sida se celebra a Washington. (Foto: Reuters)
Washington

Dues persones podrien haver vençut la sida després d'un trasplantament de moll de l'os

Els metges es mostren cautelosos, però creuen que poden haver vençut la malaltia després de sotmetre's a un trasplantament de moll de l'os per tractar-se d'un càncer. Si es confirmen aquests nous casos, ja serien tres les persones a tot el món que s'han curat.

RedaccióActualitzat
Dues persones podrien haver-se curat de la sida després de sotmetre's a un trasplantament de moll de l'os per tractar-se d'un càncer. Ho recull un estudi difós a la Conferència Internacional sobre la Sida, que aquests dies es fa a Washington, però els autors es mostren molt cautelosos, ja que els resultats no són definitius.

Es tracta del cas, encara en estudi, de dos homes infectats feia anys amb el VIH i als quals es va detectar un càncer. Després de diagnosticar-los, se'ls va sotmetre a un tractament antiretroviral que els va deixar el virus latent. Llavors, i abans del trasplantament, van rebre una forma lleu de quimioteràpia. Això els va permetre poder continuar amb el tractament contra la sida durant tot el procés.

Immediatament després del trasplantament de medul·la òssia, els metges van detectar el virus en tots dos pacients, però amb el temps, les cèl·lules trasplantades van substituir els limfòcits fins al punt que la quantitat de VIH a l'ADN va ser indetectable. Un seguiment de tots dos pacients, en un cas durant dos anys i en l'altre durant tres i mig, ha permès comprovar que "no hi ha rastre del virus", s'assegura en l'estudi.

Els experts creuen que "l'administració continuada d'una teràpia antiretroviral, que protegeix les cèl·lules provinents del donant d'infectar-se del virus mentre eliminen i substitueixen les cèl·lules del pacient és efectiva per eliminar el virus dels limfòcits de la sang dels pacients".

Tres casos de curació al món?


Si es confirmen aquests nous casos, ja serien tres les persones a tot el món que han vençut la malaltia. I és que aquests pacients recorden, tot i que amb matisos, Thimothy Ray Brown, conegut com"el pacient de Berlín", l'únic infectat per la sida curat que reconeix la comunitat científica. Brown va deixar de prendre els antiretrovirals per sotmetre's a un complicat tractament amb cèl·lules d'un donant per combatre una leucèmia.

La diferència entre aquests nous casos i Brown és que aquest últim va rebre unes cèl·lules d'un donant portador d'un gen hereditari poc habitual i que està associat amb la reducció del risc de contraure el virus de la sida, mentre que aquests dos pacients, que no han estat identificats per motius de seguretat, han rebut cèl·lules comunes.

Això és el que fa que els metges siguin molt prudents a l'hora d'equiparar aquests dos casos amb el de Brown. Per ara, tots dos pacients prenen antiretrovirals, fins que els puguin anar deixant de manera experimental. Sigui com sigui, "el pacient de Berlín" s'ha mostrat esperançat ja que, segons assegura, no vol ser l'única persona del món que s'ha curat de la sida.
Anar al contingut