Teheran

Dues detingudes a l'Iran per treure's el vel en públic reclamant més llibertats

Des del desembre, treure's el vel al carrer s'ha convertit en un acte reivindicatiu del moviment d'alliberament de les dones a l'Iran

RedaccióActualitzat

Dues dones han estat detingudes a l'Iran per haver-se tret el vel islàmic, el hijab, en mig del carrer i onejar-lo amb un pal com si fos una bandera. És una acció que s'ha convertit en símbol de les dones iranianes per reclamar més llibertats.

Aquest moviment va començar al desembre quan una dona va pujar a una caixa d'electricitat enmig del carrer i es va treure el vel a l'avinguda Enghelab, a la capital Teheran.

@AmnestyIran

Des de llavors han circulat moltes fotografies per les xarxes socials de dones iranianes desafiant la llei dels aiatol·làs que les obliga a portar el cap tapat en públic. De fet aquest codi del vestit de les dones està vigent des de la Revolució Islàmica de 1979 que estableix que, a més de portat el cap tapat, les dones s'ha de vestir amb roba ampla.

Notícia relacionada: Una jugadora d'escacs iraniana passarà a competir pels Estats Units per no fer servir el hijab

 

@AmnestyIran

Però la campanya perquè les dones puguin anar amb el cap descobert ve de més lluny. Al 2016 amb selfies reivindicatives via xarxes socials que van donar la volta al món, els homes apareixien al costat de les seves dones, familiars o amigues, i els que portaven el vel eren ells

 

Assistir a actes esportius és una altra de les moltes prohibicions a què es veuen sotmeses les dones iranianes. L'any passat algunes van poder començar a entrar en recintes esportius per a presenciar partits internacionals de voleibol.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut