Munic

Dubtes sobre el compromís d'Obama i Putin d'una eventual treva a Síria

L'alto el foc s'hauria d'aplicar els pròxims dies, després que les potències occidentals i Moscou s'han embrancat en una escalada d'acusacions

RedaccióActualitzat

Dubtes sobre la possibilitat d'un alto el foc a Síria, que s'hauria d'aplicar els pròxims dies. Els Estats Units i Rússia s'han compromès a forçar-lo, però la dinàmica del conflicte fa difícil de creure que es pugui aconseguir. Durant la Conferència de Seguretat de Munic el cap de setmana passat, les potències occidentals i Rússia van escenificar una picabaralla al voltant de la demanda a Moscou que no bombardegi civils ni l'oposició armada siriana. En les últimes hores, però, els contactes fora dels focus han calmat una mica la situació. Una trucada d'Obama a Putin ha servit perquè tots dos líders s'hagin compromès a treballar perquè l'alto el foc promès per als pròxims dies sigui una realitat.

Però a la capital de Baviera l'escepticisme ha dominat la cloenda de la conferència. Riad Hijab, cap del comitè negociador de l'oposició siriana, explicava: "Al gener, hi va haver 58 massacres i, fins ara, l'aviació russa continua matant civils sirians. Volem una treva d'un dia. Vostè m'ha preguntat si acceptem la treva. Esperem i desitgem que les hostilitats s'aturin, ni que sigui un dia."

A banda dels bombardejos russos que acompanyen les tropes del règim d'Al-Assad a Alep, el pessimisme sobre l'alto el foc l'alimenta també això: els atacs que Turquia està llançant als kurds del nord de Síria per impedir que controlin la totalitat de la seva frontera, i que es presenten com a resposta a provocacions anteriors. Ahmet Davutoglu, el primer ministre de Turquia, afirma: "La nostra posició en relació amb aquests fets és clara. Durant aquests atacs, es va assetjar la nostra frontera. I va haver-hi un moment en què ens vam veure obligats a combatre." Tot plegat, mentre arriban més refugiats fugint de la violència als camps de la frontera de Síria amb Turquia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut