Soldats nord-americans a l'Afganistan
Soldats nord-americans a l'Afganistan
Washington

Dotze soldats dels EUA, investigats per assassinar civils afganesos "per esport"

Com a mínim dotze soldats nord-americans s'enfrontaran a acusacions de formar part d'un "equip assassí" que presumptament va disparar contra civils afganesos a l'atzar i va recollir els dits com a trofeu. Cinc dels soldats estan acusats d'assassinar tres afganesos, presumptament "per esport", en atacs diferents al llarg d'aquest any. Set més són acusats d'encobrir aquests assassinats i d'agredir un recluta que va informar d'aquest i d'altres abusos, inclòs el fet que membres de la seva unitat fumaven haixix robat als civils. Es creu que els assassinats els van cometre els membres d'una brigada d'infanteria Stryker, la base de la qual és a la província de Kandahar, al sud de l'Afganistan.

Actualitzat
Els assassinats van sortir a la llum al mes de maig, després que l'exèrcit comencés a investigar un assalt brutal contra un soldat que va declarar als superiors que diversos membres de la seva unitat estaven fumant haixix. El soldat, que va ser tret de l'entrenament bàsic i el nom del qual no ha estat facilitat, ha afirmat haver presenciat com es fumava haixix i es bevia alcohol de contraban, però inicialment no va informar-ne per lleialtat als seus camarades. També va explicar les matances que s'atribuïen alguns dels companys.

Després de la detenció dels cinc acusats al juny, set soldats més van ser acusats el mes passat per intentar encobrir els assassinats i per agressió violenta contra qui va informar del consum d'haixix. Les acusacions les estudiarà a finals d'aquest mes un gran jurat militar, que decidirà si hi ha prou proves per passar el cas a un tribunal militar.

Els investigadors de l'exèrcit afirmen que un dels detinguts va admetre la seva implicació en els assassinats i va donar detalls del paper dels altres, però el seu advocat, Michael Waddington, intenta suprimir la confessió al·legant que el seu client va ser interrogat quan estava sota la influència de medicaments prescrits per a les ferides causades en la guerra i que també tenia ferides cerebrals traumàtiques.

Anar al contingut