Dotze països signen l'Acord Transpacífic d'Associació Comercial (TPP)

Després de cinc anys de negociacions, els representants de comerç de 12 països han signat el TPP, tractat que conformarà la major zona de lliure comerç del món

RedactorActualitzat

Els ministres i representants de 12 països han signat a la ciutat d'Auckland, després de cinc anys de negociacions, l'Acord Transpacífic d'Associació Comercial (TPP són les seves sigles en anglès). Aquest tractat representa el 40% del PIB mundial i aglutina els següents països: Austràlia, Brunei, Canadà, Xile, Perú, Estats Units, Japó, Malàisia, Mèxic, Nova Zelanda, Singapur i Vietnam, els quals suposen un mercat potencial de 800 milions de persones.

Els objectius d'aquest acord són l'increment del comerç i les inversions a la zona. No obstant, aquest no entrarà en vigor fins que, com a mínim, 6 dels 12 països el ratifiquin. Aquest tràmit pot fer que l'entrada en vigor del tractat s'allargui dos anys més.

John Key, el primer ministre de Nova Zelanda, ha assegurat que el tractat mostra la confiança que "l'obertura i la integració dels nostres mercats i inversions propiciaran la prosperitat dels nostres pobles".

Seguint la línia del pronòstic positiu que té l'acord, Michael Froman, ambaixador dels EUA, va afirmar davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC) que "el pacte promourà el creixement, protegirà llocs de treball, reforçarà la innovació, reduirà la pobresa i promourà la transparència".

L'acord no és vist amb bons ulls per tothom, ja que alguns analistes el consideren una mesura per contrarestar la pujada econòmica xinesa en el Pacífic. També hi ha reticències envers l'aprovació del tractat en els àmbits d'agricultura, propietat intel·lectual i patents farmacèutiques, entre altres. Per últim, col·lectius antiglobalització també han mostrat el seu descontentament amb aquest acord.

 

Anar al contingut