Seu d'Abengoa a Sevilla
Seu d'Abengoa a Sevilla
Madrid

Dos propietaris de bons presenten la primera querella contra l'antiga cúpula d'Abengoa

Els dos bonistes acusen l'expresident del consell d'administració i l'exconseller delegat de buscar el "lucre personal" en lloc de "salvar els inversors"

RedaccióActualitzat

Dos propietaris de bons de la companyia Abengoa han presentat a l'Audiència Nacional la primera querella contra l'antiga cúpula de la companyia, en concurs de creditors des del 26 de novembre.

Els dos acusen l'expresident del consell d'administració, Felipe Benjumea, i l'exconseller delegat, Manuel Sánchez Ortega, de buscar el "lucre personal" concedint-se indemnitzacions milionàries, en comptes de "salvar els inversors". A tots dos se'ls atribueix un delicte d'administració deslleial i un altre d'ús d'informació privilegiada.

Els bonistes remarquen que Benjumea i Sánchez Ortega coneixien "l'autèntica realitat econòmica i financera de l'empresa" i que van buscar el seu enriquiment "en comptes d'utilitzar aquesta informació per salvar milers d'inversors que es veuran atrapats en la situació concursal de l'entitat i, de passada, tots els contribuents espanyols que hauran d'acudir al rescat de l'empresa".

Els fets semblen demostrar-ho: poc abans del preconcurs oficial de creditors, Benjumea es va adjudicar una indemnització d'11.480.000 euros. Per la seva part, Sánchez Ortega, que va deixar l'empresa el mes de maig, va percebre una "contraprestació postcontractual" de 4.480.000 euros. A aquesta quantitat s'hi han de sumar 3.300.000 euros en concepte de "bonus variable" que "percebrà a compte del 2015 fins a la seva sortida".

Ara, la titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3, on ha derivat el procediment, ha de decidir si admet a tràmit la querella, després de sol·licitar un informe a la Fiscalia.

Montoro veu viable Abengoa

Abengoa té més de 50.000 accionistes dins i fora d'Espanya. Té presència en més de 80 països i dóna feina a 25.000 persones.

L'Estat podria arribar a perdre prop de 800 milions d'euros. Divendres, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va dir que el "risc directe" de l'Administració en l'empresa és de 415 milions. A aquesta xifra, s'hi hauria de sumar, segons la querella, els 582 corresponents a Bankia. De fet, el 64% dels 582, perquè l'Estat encara en té el 64% del capital.

Però aquest dilluns, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha reiterat que Abengoa és una empresa viable, i que el que ara necessita és reduir el nivell d'endeutament i trobar nous socis industrials. En aquest sentit, ha apuntat a l'entrada de capital internacional, com ja ha passat en altres grans empreses espanyoles.

 

 

 

Anar al contingut