Kabul

Dos policies espanyols, un d'afganès i set persones més moren en un atemptat a Kabul

Els talibans han reivindicat l'atac, fet amb cotxe bomba, i les forces de seguretat afganeses han abatut tres atacants

RedaccióActualitzat

El govern afganès ha donat per acabada aquesta matinada l'operació per evacuar la dotzena de persones que estaven atrapades a dins del recinte contigu a l'ambaixada espanyola a Kabul atacat ahir al vespre per un grup de talibans. Han estat més de 10 hores d'incertesa sobre la sort de les persones que eren a dins del recinte durant l'atac

L'atac va començar la tarda de divendres amb l'explosió d'un cotxe bomba just al costat de l'ambaixada. L'explosió va provocar la mort de dos policies espanyols i  "greus danys" a la seu de la cancelleria, segons han confirmat avui fonts del ministeri de la Presidència.

A l'explosió l'ha seguit un tiroteig que ha durat una hora i que ha estat seguit d'hores de confusió. Fonts afganeses asseguren que un comando talibà va fer esclatar el cotxe carregat amb explosius i després tres atacants van entrar al recinte de l'ambaixada proveïts de llançagranades i altres armes. 

El personal que estava dins l'ambaixada es va refugiar dins de dos búnquers que hi ha a l'edifici. Aleshores ha començat una operació de rescat que ha durat unes 10 hores i en la que han participat militars afganesos i nord-americans. 

Dos policies espanyols que s'encarregaven de la protecció de l'ambaixada han resultat morts en l'atac talibà. La informació sobre aquestes morts també ha estat confusa: en un primer moment, el Ministeri de l'Interior va informar de la mort d'un agent de la Policia Nacional, Isidro Gabino Sanmartín Hernández, de 48 anys i nascut a Lleó. Estava destinat a la capital afganesa des del setembre del 2014.

Aquesta matinada s'ha confirmat la mort d'un segon agent espanyol. Es tracta de Jorge García Tudela, un subinspector de Granada de 45 anys que ha mort per les ferides que va rebre en l'atac dels talibans. Tudela, amb família al població valenciana d'Alsira, havia de tornar a Espanya al gener.

A més dels dos agents espanyols, en l'atac talibà han mort vuit persones més i nou han resultat ferides de diversa consideració.

 

Segons el Ministeri de l'Interior, tot el personal de l'ambaixada, entre el qual hi ha els agents de la policia que s'encarreguen de la seguretat, ja ha estat evacuat de les instal·lacions, en una intervenció que "s'ha allargat durant diverses hores". 

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que l'atac a Kabul no ha estat contra l'ambaixada espanyola, sinó que l'objectiu era la casa d'hostes del costat.

L'atac, perpetrat en una zona d'alta seguretat que acull diverses missions diplomàtiques estrangeres i edificis governamentals, va començar amb una explosió en un hostal freqüentat per estrangers a tocar de l'ambaixada espanyola. Després hi va haver un assalt i un enfrontament amb les forces de seguretat.

Un portaveu talibà ha reivindicat l'atac. Ha dit, textualment, que han atacat "un hostal dels invasors" i que han causat "un gran nombre de víctimes", però això últim no ho ha confirmat cap més font. És probable que el portaveu talibà es refereixi a l'hostal, on viu el personal de l'ambaixada, excepte l'ambaixador.

El govern afganès ha confirmat que tres dels atacants han mort en l'enfrontament amb les forces de seguretat.

Espanya manté un contingent de 21 militars al quarter general de les forces de l'OTAN a Kabul, que fan feines d'assessorament a l'exèrcit afganès.

Aquestes són les primeres imatges que la televisió afganesa ha emès dels atacs:


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut