Els periodistes Enrique Bayo i Patrícia López, amb la presidenta de la comissió parlamentària, Alba Vergés
Els periodistes Enrique Bayo i Patricia López, amb la presidenta de la comissió parlamentària, Alba Vergés
Barcelona

Dos periodistes alerten que hi ha una "policia política" a Interior

Els periodistes diuen que l'operació Catalunya té un comandament polític amb el coneixement de Rajoy

Actualitzat

L'anomenada "operació Catalunya" ha arribat al Parlament, amb les compareixences a la comissió d'investigació dels dos periodistes del diari "Público" Patricia López i Carlos Enrique Bayo, que van fer pública la conversa entre l'exministre Jorge Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau Daniel de Alfonso. López i Bayo han apuntat els responsables de la guerra bruta contra el sobiranisme, han explicat qui hauria fet i filtrat la gravació i han posat en evidència connexions entre la fiscalia i el Ministeri de l'Interior en aquesta operació. Per ells, hi ha "una policia política" al Ministeri de l'Interior.

Bayo ha explicat que la gravació va arribar a les seves mans en "un sobre anònim" i en el format d'un "pendrive". Segons ha dit, després de la seva publicació, han tingut constància que l'"àudio" va ser gravat "a dins del Ministeri de l'Interior", i l'ha atribuït a "la policia política" que des de fa molts anys, ha dit, hi ha a Espanya i que "actua com una policia paral·lela" a l'oficial.

Per Bayo, l'operació Catalunya no és cosa de quatre policies que van per lliure, té comandament polític.

"No són uns quants Mavericks que van per allà fent el que volen i ningú se n'assabenta. No, no, sinó que han estat defensats, protegits i ascendits gràcies a aquests serveis a l'Estat".

Aquest operatiu que du a terme l'anomenada guerra bruta de l'Estat contra el sobiranisme català tindria, al capdamunt, Mariano Rajoy, segons ha afirmat Patricia López.

"-Parafrasejant el ministre de l'Interior, quan va rebre per segona vegada Daniel de Alfonso, només puc dir que el president ho sap. Sembla que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ho sap i, si no ho sap, aleshores sí que estem descontrolats.

-És la pregunta de qui és el senyor que tant recurrentment s'ha dit.

-Segons Fernandez Díaz, el president".

 

30 minuts: Operació Catalunya

 

Per la seva banda, Patricia López ha assenyalat que l'anomenada operació Catalunya en realitat hauria de dir-se "operació clavegueres de l'Estat", perquè ha defensat que, a Espanya "hi ha policies que investiguen delictes seguint les lleis i n'hi ha d'altres que actuen al marge de la legalitat i sense tutela judicial, i que reben ordres directes des d'altres poders". Sobre les anomenades clavegueres de l'Estat, Carlos Enrique Bayo afirma que estan connectades amb les de la justícia:

"El més interessant i important de tot el que hem revelat fins ara d'aquestes clavegueres d'Interior és la seva connexió evident amb altres clavegueres que són les judicials".

El paper de la fiscalia, en aquest cas, es posa en evidència, segons López:

"La fiscalia a dia d'avui, i malgrat els àudios i els documents oficials, no ha obert diligències igual com en el cas del ministre. Que no s'investiguin delictes contra les altes institucions de l'Estat, a mi, més que inseguretat, el que em produeix és por".

Tots dos han coincidit a assenyalar que aquesta "policia paral·lela" no només actua com a "policia política" en casos com la lluita contra el sobiranisme, sinó que la seva activitat va més enllà perquè també "a vegades ha treballat al servei d'alguns milionaris", segons ha precisat Bayo.

Bayo i López han repetit al llarg de la seva compareixença dos noms com a presumptes responsables de la "policia paral·lela": els comissaris Eugenio Pino i José Manuel Villarejo. I han lamentat, tant l'un com l'altre, que "hagin estat molt condecorats malgrat les seves actuacions".

Anar al contingut