Beirut

Dos membres de Hezbollah al nou govern d'unitat libanès

El primer ministre libanès, Saad Hariri, ha anunciat la seva voluntat de treballar per "restaurar la confiança en l'Estat" després d'haver format un govern d'unitat, en què participen dos ministres de Hezbollah, el partit que té el suport de Síria i de l'Iran. Hariri va ser encarregat de formar govern el 27 de juny passat, però fins ara no ha aconseguit tancar els acords polítics per fer-lo realitat. Hariri ha comparegut per televisió després d'haver-se reunit amb el president libanès, Michel Suleiman, a qui ha lliurat la llista del gabinet, que tindrà 15 ministres de la coalició majoritària al Parlament, 10 de l'oposició i 5 més designats per Suleiman.

Actualitzat
El primer ministre Saad Hariri és el fill de Rafic Hariri, l'excap de govern assassinat. Hariri va guanyar les eleccions legislatives del 7 de juny després que la coalició que encapçalava, les Forces del 14 de Març, va obtenir la majoria. Dos mesos després va renunciar a formar un govern pel rebuig de l'oposició, encapçalada pel grup xiïta Hezbollah, però finalment va acceptar l'encàrrec de reprendre la missió.

El líder de la majoria parlamentària també és director general de Saudi Oger, una companyia fundada pel seu progenitor que compta amb un capital de més de 2.000 milions de dòlars i on hi treballen unes 35.000 persones. Va néixer l'abril del 1970 al Líban i va obtenir la diplomatura de Relacions Internacionals a la Universitat nord-americana de Georgetown l'any 1992. Com a director executiu de Saudi Oger, entre el 1994 i el 1998, va dirigir una de les societats més grans de l'Orient Mitjà, especialitzada en la construcció de projectes a l'Aràbia Saudita, i alguns països de l'Àfrica, Europa i els EUA.

A més és president del comitè executiu d'Oger Telecom, dedicat a projectes de comunicacions a l'Orient Mitjà i Àfrica, i membre del consell administratiu de les empreses Oger Internacional, de la Companyia de Treballs Internacionals, del Banc Saudita d'Inversions, del Grup d'Investigacions i de Màrqueting saudita i de la Televisió Futur.

Un mes després de l'assassinat del seu pare, mort en un atemptat amb cotxe bomba el 14 de febrer del 2005, diversos partits polítics, entre els quals el de Hariri, Corrent de Futur, es van unir en una plataforma coneguda com les Forces de 14 de Març, caracteritzada per un sentiment antisirià i una tendència pro occidental. La seva família ha mantingut bones relacions tant amb França, com amb l'Aràbia Saudita, on el seu pare va fer gran part de la seva fortuna.

El 20 d'abril del 2005, la família va anunciar en un comunicat que designava Hariri perquè continués amb l'obra política iniciada pel seu pare, considerat un dels cent homes més rics del món. El 29 de maig d'aquest any va concórrer als comicis legislatius celebrats al Líban, on la coalició encapçalada pel seu partit va aconseguir els 19 escons de les tres circumscripcions de Beirut. Així mateix, l'aliança de les Forces del 14 de Març" va aconseguir 72 dels 128 escons de la cambra.

No obstant això, i malgrat haver-se convertit en el líder del principal bloc parlamentari, Hariri no es va presentar com a candidat a la prefectura del govern, càrrec per al qual van designar l'antic ministre d'Hisenda i també membre de Corrent de Futur, Fuad Siniora.

En les eleccions parlamentàries del 7 de juny del 2009, el seu partit es va presentar una vegada més en coalició amb el moviment de les forces del 14 de Març, i va repetir victòria amb 71 escons. Després d'haver guanyat les eleccions, ha format una nova aliança batejada Líban Primer dins de la plataforma de les Forces del 14 de Març, amb l'objectiu de representar totes les regions i les comunitats libaneses. El primer ministre libanès està casat amb Lara Bachir L'Azem i té tres fills: Hussamedin, Lulua i Abdel Aziz.
Anar al contingut