El regidor d'ERC a Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, a la sortida dels jutjats de Manresa amb un nas de pallasso. 7 de febrer de 201…
Jordi Pesarrodona, a la sortida dels jutjats de Manresa el 7 de febrer (ACN)
Manresa

Dos guàrdies civils declaren que el regidor del nas de pallasso no els va insultar

Agents de l'operatiu del Bages l'1-O diuen davant del jutge que només van trobar "resistència passiva" i cap actuació violenta de la ciutadania

RedaccióActualitzat

Quatre guàrdies civils que van participar en l'operatiu del Bages asseguren que, el dia del referèndum, la població no va tenir cap actuació violenta, i només es van trobar "resistència passiva".

A més, han reconegut en seu judicial que no sabien que havien de fer cap atestat sobre els fets d'aquell dia, i que no els hi van dir fins a l'endemà.

Així ho ha explicat David Casellas, del Col·legi d'Advocats de Manresa, que ha promogut una denúncia col·lectiva contra les càrregues policials de l'1-O al Bages.

 

Casellas s'ha mostrat satisfet amb les declaracions de dos agents destacats l'1 d'octubre a Callús i dos més que van participar en l'operatiu de Sant Joan de Vilatorrada. Són els dos últims a declarar de la desena d'agents citats aquest febrer al jutjat penal número 2 de Manresa.

Per Casellas, aquest desconeixement dels agents sobre l'obligació de fer un atestat "explica moltes de les contradiccions" entre l'atestat que es va acabar fent i les declaracions dels agents davant la jutge.

Encara segons Casellas, els agents han reconegut que van fer ús de la força i van utilitzar les porres, malgrat el caràcter pacífic de la resistència ciutadana.

"Ara que ja sabem que la resistència va ser pacífica, intentarem esbrinar per què en aquell cas es van fer servir porres o escuts com a arma d'atac."

El com i el perquè d'aquesta decisió l'hauran d'explicar els comandaments encarregats del dispositiu, que estan citats a declarar davant la jutge després d'haver estat identificats a partir de les declaracions dels agents.

 

Notícia relacionada: Un guàrdia civil nega a la jutge que els manifestants de l'1-O fossin violents

 

Jordi Pesarrodona no hauria incitat a l'odi

En la mateixa declaració, els dos agents presents a Sant Joan de Vilatorrada han donat per bones "les expressions literals" recollides en l'atestat sobre el que va dir el regidor Jordi Pesarrodona quan la Guàrdia Civil va intentar entrar per la força a l'escola Joncadella.

Pesarrodona, que formava part del grup de persones que bloquejaven l'entrada de l'escola, va rebre cops de porra i el van fer caure a terra.

 

Notícia relacionada: Memòria audiovisual de l'1-O

 

Segons l'atestat, Pesarrodona només hauria explicat als agents que el que s'estava fent "era un acte democràtic i legítim" convocat "pel govern legítim del país".

Jordi Pesarrodona durant el referèndum de l'1 d'octubre (Aleix Solernou, del Regió7)

 

Tot i això, sense aportar-ne cap prova, el relat dels fets de la Guàrdia Civil assegura que Pesarrodona "va incitar directament a l'hostilitat contra els agents de la Guàrdia Civil, per la seva pertinença al cos, no reconeixent l'autoritat de les forces estatals, i encoratjant les masses congregades a la desobediència activa".

Es dona la circumstància que Pesarrodona està citat a declarar, el dia de Sant Jordi, per un suposat delicte d'odi arran de la seva actuació el dia del referèndum.

Les declaracions d'aquest dilluns de dos agents que van participar en l'operatiu de Sant Joan de Vilatorrada contradiuen aquesta acusació i, segons Caselles, demostren que, per part de Pesarrodona, "en cap moment no hi ha cap menció a un to pejoratiu, ni discriminatori, ni injuriós" contra la Guàrdia Civil.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut