Barcelona

Dos de cada tres pacients tractats amb cànnabis han notat un alleujament en el dolor

El 64% dels pacients medicats amb cànnabis asseguren que el seu ús terapèutic els alleuja el dolor o els ha fet experimentar una lleugera millora. El programa pilot que va impulsar la Conselleria de Salut per a afectats per esclerosi múltiple i altres malalties utilitza la substància i ha fet públiques les seves xifres. Un total de 140 pacients, en la seva majoria dones (51%), amb una mitjana d'edat de 49 anys, participen en aquesta iniciativa, pionera a Espanya, que Salut va posar en marxa fa un any amb l'objectiu d'oferir una alternativa terapèutica a malalts crònics que no han respost adequadament als tractaments habituals.

Actualitzat

Després d'aquest primer any d'experiència, sis de cada deu malalts segueixen medicant-se amb cànnabis perquè els ha aportat algun benefici per a la salut, mentre que un 36% ha hagut d'abandonar el tractament amb antelació a causa de l'aparició d'efectes adversos no desitjats. Segons el director general de Recursos Sanitaris de la Generalitat, Rafael Manzanera, el balanç que fa la conselleria és "molt positiu" atès que, malgrat que en tots els casos es tracta de patologies "molt greus", la majoria de pacients asseguren que han vist reduït el dolor i una millora dels símptomes.

A l'altra banda de la balança, mig centenar de pacients van haver d'abandonar el tractament al llarg de l'any passat pels efectes secundaris. En alguns les reaccions eren greus i incloïen la sensació de pèrdua de consciència i de la noció de realitat, ansietat i taquicàrdia. La majoria, però, van presentar només efectes lleus, principalment sequedat de boca, somnolència i marejos.

Manzanera, que presideix el comitè cientificomèdic encarregat de la supervisió i seguiment de l'estudi, ha assegurat que l'alt percentatge de persones que han optat per abandonar el tractament per efectes "indesitjables" és similar al que estudien altres països que han dut a terme aquesta experiència amb anterioritat. En qualsevol cas, Manzanera ha subratllat que les dades aporten una "informació rellevant" perquè "tothom s'adoni que el cànnabis no té res d'innocu" i que, com qualsevol altre medicament, "pot tenir efectes secundaris no desitjats".

Dels 140 pacients seleccionats en aquesta primera fase del programa, 70 són malalts d'esclerosi múltiple que patien dolor neuropàtic i problemes de rigidesa muscular, 33 presentaven patologies com l'anorèxia i la caquèxia com a conseqüència de la sida, i 37 patien dolor per altres motius. La major part dels pacients han estat supervisats des de farmàcies pròximes als seus domicilis, un 62%, mentre que un 25% ha estat tractat en algun dels sis hospitals participants en el programa (Vall d'Hebron, Bellvitge, Germans Trias i Pujol, Clínic, Del Mar i Sant Pau), i un 13% al mateix domicili en tractar-se de pacients amb malalties cròniques de llarga evolució, polimedicats i amb una baixa qualitat de vida.

Rafael Manzanera ha explicat que de moment no han participat en aquest projecte els malalts de càncer que estan sotmesos a quimioteràpia i pateixen nàusees i vòmits ja que encara s'està estudiant quina seria la dosi adequada per a ells en no existir experiències anteriors d'ús de cànnabis per a aquesta simptomatologia.

El derivat de cànnabis amb què han estat tractats els pacients és un extracte de la planta administrat en forma d'aerosol a la mucosa bucal. Abans del seu ús a Catalunya, aquest medicament, denominat Sativex, es comercialitzava al Canadà com a coadjuvant del tractament de dolor neuropàtic en pacients amb esclerosi múltiple.

El Parlament català va aprovar per unanimitat l'abril del 2001 una proposició no de llei a favor de l'ús terapèutic del cànnabis contra el dolor, instant la Generalitat a iniciar les gestions per autoritzar-ne l'ús terapèutic, una reivindicació reclamada des de feia temps per diverses entitats ciutadanes, entre elles el Grup Àgata de l'Associació Catalana de Dones Afectades de Càncer de Mama.

Anar al contingut