Puigdemont i els consellers que són a Brussel·les juntament amb els 200 alcaldes desplaçats a la capital belga (Reuters)
Puigdemont i els consellers que són a Brussel·les juntament amb els 200 alcaldes desplaçats a la capital belga (Reuters)
Barcelona

Puigdemont: "Juncker, Tajani, és aquesta l'Europa que voleu, amb un govern empresonat?"

Carles Puigdemont i els quatre consellers cessats que són a Brussel·les han participat a l'acte de 200 alcaldes sobiranistes a la capital belga

RedaccióActualitzat

Carles Puigdemont es pregunta si la Unió Europea "continuarà ajudant Rajoy en aquest cop d'estat", si a les eleccions del 21 de desembre guanya l'independentisme a Catalunya. I es dirigeix concretament als presidents de la Comissió Europea i del Parlament: "Juncker, Tajani, és aquesta l'Europa que voleu, amb un govern empresonat?". Puigdemont i els quatre consellers que són a Brussel·les han participat aquesta tarda en l'acte reivindicatiu amb 200 alcaldes sobiranistes per portar a Europa la denúncia de la persecució judicial contra les institucions catalanes.

Després de ser rebut amb crits reclamant "llibertat", el president de la Generalitat cessat pel govern de Rajoy ha carregat durant el seu discurs contra les autoritats espanyoles:

 

"Restricció de llibertat, amenaces... En aquest país no s'hi pot viure. En volem un altre (···) Els nostres companys empresonats han estat maltractats per les autoritats espanyoles. El feixisme espanyol, impune, participa en manifestacions convocades pel partit que mana a Espanya"

 

 

I s'ha dirigit a la UE i als seus responsables amb una sèrie de preguntes:

 

"Els ciutadans es pregunten per què no hi ha una reacció d'Europa davant d'aquests abusos. Senyor Juncker, Senyor Tajani, és aquesta l'Europa que voleu? La que ens convideu a construir? Amb un govern empresonat? Un país que no té dret a tenir el president que va triar democràticament? Ni les lleis que els ciutadans van votar? Aquesta és l'Europa que ens proposeu?"

 

Puigdemont també es pregunta quina serà l'actitud de les institucions europees en cas que el vot independentista sigui majoritari el 21 de desembre:

 

"Si el resultat és que els catalans decideixen recolzar el Parlament, el govern, la independència de Catalunya, què fareu? Continuareu ajudant el senyor Rajoy en aquest cop d'estat? Amb restriccions de llibertats?. Aquesta és l'Europa que proposeu als seus ciutadans?

 

Un cop acabat el discurs, Puigdemont i també els quatre consellers cessats han rebut l'escalf dels alcaldes amb el crit "No esteu sols", per acabar cantant "Els Segadors"

 

 

Agraïment dels consellers

Abans de Carles Puigdemont han intervingut els quatre consellers. Meritxell Serret ha agraït la presència dels alcaldes: "Gràcies per venir, ens doneu molta força". Lluís Puig ha aprofitat l'acte per afirmar: "Més cultura, millor democràcia i més llibertat". Toni Comín ha destacat: "El camí continua, no ens hem aturat. el destí continua sent el mateix. Potser durarà més, però sabem que arribarem al final". I Clara Ponsatí s'ha dirigit als caps d'estat i de govern dels països de la UE perquè ajudin Catalunya: "Unes eleccions lliures exigeixen la llibertat de tots els presos polítics."

Durant l'acte ha parlat la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, que ha dit que havien anat a Brussel·les amb un propòsit clar: "Demanem a Europa que obri els ulls. Ajudeu Catalunya, si us plau", i ha remarcat: "El que passa a Catalunya és un projecte que va començar la gent, no el govern."

Des de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, ha afirmat: "Ens uneix el compromís amb el govern legítim. Ens l'han volgut treure amb un cop d'estat anomenat 155."

Abans, l'eurodiputat Josep Maria Terricabras ha encetat l'acte dient "Molt honorable president de Catalunya. Honorables consellers del govern de Catalunya", enmig dels forts aplaudiments dels alcaldes. "Esperem que Europa ens doni veu i ens escolti", ha dit Terricabras, que ha ironitzat amb l'opinió del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker: "Luxemburg és més petit que moltes ciutats catalanes". Juncker deia aquest dilluns que no veia que les autoritats espanyoles estiguessin violant l'estat de dret.

 

 

L'alcadessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat que les eleccions del 21 de desembre suposarà "el referèndum que l'Estat no ha volgut negociar mai". Madrenas ha dit durant l'acte que "l'anticatalanisme està més vigent que mai a Espanya", i s'ha preguntat: "Qui ens defensarà si ens declaren il·legals? L'estat controla ara tot el procés electoral."

Un altre eurodiputat, Jordi Solé, ha criticat la UE per haver dit que la crisi de Catalunya és un afer intern i ha afirmat: "Per nosaltres només hi ha un govern de Catalunya. La meitat és a la presó, i l'altra, aquí". L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, ha subratllat en la seva intervenció que "una norma suprema no pot estrangular la democràcia". "Volem protegir la nostra llengua, cultura, valors", ha afegit l'alcalde republicà d'aquesta població maresmenca. L'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha indicat: "Per defensar la unitat d'Espanya, l'Estat ha abolit la democràcia. El diàleg és empresonar líders civils i representants legítims del govern."

Els alcaldes han volgut explicitar amb aquest acte el seu suport a Puigdemont i els consellers que són a Bèlgica, denunciar l'empresonament de la resta del govern i demanar a la UE que col·labori per trobar una solució política al procés català.

L'acte s'ha fet al Museu Bozar, on també es va celebrar la Hispanitat.

 

Vares facturades, foto reivindicativa al cor de la UE i rebuda espanyolista

D'entrada no s'havia confirmat que el president Puigdemont i els consellers cessats Comín, Ponsatí, Puig i Serret assistirien a l'acte, però l'escenografia ja n'havia donat alguna pista.

 

 

 

 

Una mica abans de les 10 del matí, uns 180 alcaldes han sortit de l'aeroport del Prat en un mateix avió, mentre que una vintena més s'han desplaçat en cotxe fins a la capital comunitària.

Els que han volat han hagut de facturar les vares, perquè no els han permès pujar-les a la cabina. Són alcaldes del PDeCAT, ERC i la CUP.

 

 

 

 

Abans d'embarcar s'han fet una foto conjunta al vestíbul de la terminal 2 del Prat, i se n'han fet a la plaça Schuman de Brussel·les, davant de les institucions europees, on han cantat "Els Segadors".

 

 

A banda de l'expectació mediàtica, al barri europeu de Brussel·les els ha rebut un grup de contraris a la independència.

 

 

 

 

 

 

Aquest desplaçament és una iniciativa conjunta de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), però els alcaldes que hi participen han aclarit que es paguen el bitllet amb els seus diners.

 

 

Miquel Buch, el president de l'AMI, ha explicat que volien viatjar a Brussel·les uns 400 alcaldes, però que la meitat no ho han pogut fer perquè no han trobat més bitllets d'avió per avui.

Lluís Puig ha fet un missatge a Twitter explicant que, "per rebre" els alcaldes a Brussel·les, avui lluirà l'escut de la Generalitat.

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut