Minsk

Dos caps de l'oposició bielorussa, ferits greus durant els aldarulls després de les eleccions presidencials

Aquest diumenge s'han celebrat eleccions presidencials a Bielorússia, i l'actual president, Aleksandr Lukaixenko, serà reelegit, segons els sondejos amb un 79% dels vots. Lukaixenko governa Bielorússia des del 1994. Amb aquesta reelecció ho farà cinc anys més. Malgrat les acusacions de l'oposició de males pràctiques electorals i la radicalització del seu programa, continua sent popular entre els votants.

Actualitzat
Els caps de l'oposició han convocat la premsa i els seus seguidors a manifestar-se pels carrers de la capital, Minsk, on unes deu mil persones han marxat pel centre de la ciutat durant més de dues hores fins a la plaça d'Octubre, molt a prop del palau presidencial. La manifestació tenia un caràcter pacífic, per protestar contra "les eleccions fraudulentes" i demanar-ne unes de noves pel proper mes de març del 2011 on no es presenti Lukaixenko, però la policia i els antidisturbis hi han intervingut per desfer la concentració i les protestes s'han intensificat. S'han sentit trets i la policia ha dispersat els manifestants de forma violenta amb granades de fum i pilotes de goma. Els enfrontaments han causat diversos ferits, i entre ells hi ha dos dels caps de l'oposició: el poeta Nekliaiev, de 64 anys, un dels més contraris al president, que està ingressat a l'hospital inconscient per un cop al cap, i Vitali Romaixevski. Els participants a la marxa cridaven consignes anti-Lukaixenko i han aconseguit trencar els vidres de l'edifici presidencial, però els antidisturbis els han barrat el pas.

En les darreres eleccions, el 2006, les protestes es van allargar cinc dies, quan els manifestants van acampar a la plaça, fins que van ser desallotjats per la policia. Aquesta vegada, el govern ja havia advertit de possibles aldarulls, i havia assegurat que actuaria amb força per evitar que els manifestants arribessin a la plaça d'Octubre.

La legislació bielorussa estableix que el vencedor ha d'obtenir el 50% dels vots i que la participació ha de ser com a mínim del 50%, xifra que ja s'havia superat a les dues del migdia, amb un 65%.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut