El mural de Rothko, guixat
El mural de Rothko, guixat
Londres

Dos anys de presó per al jove polonès que va guixar un rothko a la Tate Modern

El jove polonès Wlodzimierz Umaniec va pintar a l'octubre la frase "Vladimir Umanets, una possible peça de groguisme" damunt del mural "Negre sobre marró".

RedaccióActualitzat
Un jove polonès ha estat condemnat a dos anys de presó per un tribunal britànic per guixar un quadre de MarkRothko, valorat en 50 milions de lliures (uns 62 milions d'euros), aquest octubre a la galeria Tate Modern de Londres. Wlodzimierz Umaniec, conegut també com a Vladimir Umanets, de 26 anys, ha admès que va pintar damunt del mural "Negre sobre marró" la frase "Vladimir Umanets, una possible peça de groguisme".

Rothko va fer "Negre sobre marró", pertanyent a la sèrie "Seagram", als anys 60 per un encàrrec del Four Seasons de Manhattan, tot i que la pintura mai va arribar a instal·lar-se a l'hotel.

Segons l'acusació, la restauració del quadre serà "llarga i complexa", a causa de la "tècnica pictòrica única" utilitzada per Rothko i al fet que Umaniec va fer servir una tinta que ha amarat les capes de pintura. En total, el cost de reparació pujarà a 200.000 lliures (247.000 euros). El jutge Roger Chapple ha considerat que és "inacceptable" promoure el groguisme "a través del dany a una obra d'art" que ha qualificat de "regal a la nació".

Umaniec, que deia ser estudiant d'art, va explicar a l'octubre que el "groguisme no és art ni està en contra de l'art", sinó que és "un element de la cultura contemporània visual". En la mateixa línia, el seu amic Ben Smith ha opinat que el jove polonès no va cometre un acte de "destrucció" sinó de creativitat i ha afegit que la presó serà un període "molt creatiu" per a Umaniec i que l'ajudarà a "comprendre millor la humanitat".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut