Dones als governs de la Generalitat: de la primera el 1992 a les sis d'ara

RedaccióActualitzat

De la presència de dones als governs se n'ha parlat molt; recordem les crítiques de poc paritari al primer govern de Quim Torra. Ara, els ulls es posen en el que farà Pedro Sánchez. De moment, des del PSOE es diu que serà un executiu socialista i paritari.
Si és així, hi haurà un canvi respecte al govern de Rajoy, que tenia 5 dones de 13 carteres de ministres.

 

 

A Catalunya, finalment, ahir es va veure un govern amb més cares femenines que en el primer que es va proposar. Un president i 6 dones de 13 conselleries.

 

 

Que els homes siguin majoria és la tònica que domina als governs autonòmics. Però no tot el mapa és del mateix color. A la Comunitat de Madrid hi ha empat de dones i homes a les conselleries. També hi ha comunitats on les dones superen els homes. Això passa a Navarra, on, amb la presidenta, són 6 dones i 4 homes al govern. També tenen presidenta a les Balears, i amb ella són 7 dones i 4 homes. Al País Valencià, 5 dones de 9 conselleries, i a Extremadura, de les 7 conselleries, 5 les ocupen dones.

 

 

A Catalunya, no hi va haver una dona al govern fins al 1992

El primer govern de la Generalitat recuperada, el del president Tarradellas, no va tenir cap dona. De fet, no n'hi va haver cap al govern fins al 1992. Va ser Maria Eugènia Cuenca, per CDC, la primera dona que va ser consellera.

 

 

Va ser en el quart mandat de Jordi Pujol fins a l'any 1995. De les sis legislatures de Pujol, només les tres últimes van comptar amb dones. L'última, amb 3.

 

 

Amb el tripartit i la unió del PSC, ICV i ERC augmenten a quatre les dones a la màxima institució. En el segon tripartit hi va haver canvis de noms, però no de quantitat de dones.

 

 

A diferència de l'època Pujol, les llistes electorals amb què es va presentar Artur Mas comptaven amb una dona com a segona de la llista. En nombres absoluts, però, la xifra baixava a 3 dones en els dos mandats.

 

 

Durant aquestes legislatures, l'any 2015, el Parlament va aprovar la llei d'igualtat efectiva de dones i homes, en la qual s'estableix, entre altres, la representació paritària als òrgans col·legiats i a la composició dels tribunals o òrgans de decisió.

Article 12.1

"Les administracions públiques s'han d'atenir al principi de representació paritària de dones i homes en els nomenaments i les designacions per a la composició de tot tipus d'òrgans col·legiats, tenint en compte el que regula la disposició transitòria primera i sens perjudici del que estableix l'apartat 2."

Article 16.2

"Les administracions públiques de Catalunya han d'impulsar la representació paritària de dones i homes en la composició dels tribunals o òrgans tècnics de selecció."

Amb la llei ja aprovada, Junts x Sí guanya les eleccions i forma govern amb 5 dones.

El primer govern de Quim Torra és, fins ara, el més paritari, amb sis dones. Un nombre, però, que no era el previst en el primer nomenament, ja que Torra només en comptava tres.

A pesar de la llei del 2015, d'obligat compliment, la realitat és que la presència femenina segueix sent baixa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut