El parc de Bombers de Palafrugell (ACN)
El parc de Bombers de Palafrugell (ACN)
Palafrugell

Donen d'alta el segon bomber de Palafrugell afectat per botulisme després d'estar 113 dies ingressat al Trueta

El bomber ha sortit sense gairebé seqüeles de l'hospital, dos mesos després que el seu company

Actualitzat

Els metges han donat l'alta el segon bomber del parc de Palafrugell afectat per botulisme per menjar un pot de mongetes seques en conserva.

L'home ha passat gairebé quatre mesos ingressat a l'hospital Josep Trueta de Girona, dels quals 99 dies ha estat a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Després de passar a planta, on hi ha estat dues setmanes, el bomber ha pogut tornar a casa sense pràcticament cap seqüela de la intoxicació.

Tant ell com el seu company, que va sortir de l'hospital a mitjans d'agost, es van intoxicar el passat 27 de juny durant un dinar de família al parc de Palafrugell. Ells dos van ser els únics que van menjar una esqueixada feta amb mongetes seques en conserva que havien comprat en un supermercat, i que contenien la toxina butolítica.

Aquell mateix vespre, els dos bombers ja van començar-se a trobar malament. L'endemà mateix van anar al metge i van ingressar d'urgència a l'UCI del Trueta. Patien els símptomes característics del botulisme, una malaltia greu que pot arribar a ser mortal: malestar general, vòmits, visió doble, dificultats per respirar i sensibilitat a la llum.

La toxina era en un pot de vidre de 400 grams envasat pe l'empresa Hermanos Cuevas S.A. Corresponia al lot amb referència L-146-16, amb data de consum preferent a 31-12-2021. L'empresa va separar inicialment el lot en adonar-se que hi havia hagut problemes durant el procés de fabricació, però per un error les mongetes contaminades van tornar al canal de distribució.

El botulisme és una malaltia greu, de comunicació obligatòria i urgent, que pot arribar a ser mortal. La via d'intoxicació més comuna és l'alimentària, quan els afectats ingereixen aliments mal preparats o conservats de manera inapropiada.

En els últims  25 anys, a Catalunya hi ha hagut set brots causats per la toxina botulímica, amb vint persones afectades i cap mort. Tots els afectats anteriors es van infectar per conserves casolanes, cap per una conserva industrial com aquesta vegada.

 

Anar al contingut